Barcelona inverteix 6 milions en La Copa Amèrica de Vela

L'impacte del tercer esdeveniment esportiu més important del món serà de 1200 milions

El 22 d'agost Barcelona va donar el tret de sortida a la Copa Amèrica de Vela, un esdeveniment de prestigi internacional que s'estendrà fins al 27 d'octubre de 2024. Amb un impacte econòmic nomès superat pels Jocs Olímpics i el Mundial de Futbol, la ciutat ha posat en marxa una sèrie d'inversions significatives per a garantir l'èxit de la competició i minimitzar les possibles molèsties per als residents.

Entrades exclusives per a un esdeveniment únic 

Els aficionats que desitgin presenciar la Copa Amèrica de Vela en mode VIP hauran de preparar-se per a un desemborsament considerable. Les entrades per a les preliminars del 22 al 25 d'agost, tenen un preu de 500 euros. D'altra banda, seguir les regates diàries costa 550 euros, mentre que accedir a la Match Race, un dol decisiu al millor de 13 regates, té un cost de 1.100 euros, i inclou servei gastronòmic. Per a aquells que busquen opcions més assequibles, existeixen entrades a partir de 200 euros en les tradicionals embarcacions de Les Orenetes, que operen en el port de Barcelona. Encara que també hi ha habilitades extenses zones al llarg del litoral de la ciutat per a veure gratuïtament l'esdeveniment però, òbviament, no amb tanta proximitat i serveis com els de les zones de pagament.  

Inversions en mobilitat i sostenibilitat

Davant la gran afluència de visitants, l'Ajuntament  de Barcelona i el Port de Barcelona han destinat 965.503 euros per a implementar un pla de mobilitat que permeti mantenir la fluïdesa del trànsit i reduir l'impacte ambiental durant la competició. Entre les mesures destacades, s'inclouen la instal·lació d'un nou carril bus doble, la prioritat per a taxis i VTC, i la creació d'un aparcament amb capacitat per a 400 bicicletes a la Barceloneta, l'epicentre de l'esdeveniment. A més, s'ha acreditat a 10.990 vehicles de residents i treballadors de la Barceloneta per a circular i estacionar en la zona, que estarà restringida per a la resta dels vehicles privats. 

Millores en el litoral i la infraestructura urbana  

L'esforç per adequar la ciutat per a la Copa Amèrica també ha portat a una inversió de 2.494.364 euros en la cobertura de serveis a les platges vinculades a l'esdeveniment. Això inclou la contractació d'informadors, serveis de salvament i socorrisme, manteniment d'infraestructures, neteja d'aigües i sorres, entre altres. 

A més, l'Ajuntament de Barcelona ha invertit 3,5 milions d'euros en la millora de l'espai públic en els barris del litoral, específicament a Ciutat Vella i Sant Martí de Provençals. Aquestes millores abasten la reparació de voreres i calçades, la renovació del mobiliari urbà i l'actualització de la senyalització viària.

Impacte econòmic i participants de la 37a edició  

Segons un estudi d'impacte realitzat per la Fundació Barcelona Capital Nàutica, la Copa Amèrica de Vela generarà un impacte econòmic de 1.200 milions d'euros, equivalent al 0,5% del PIB de Catalunya de l'últim any. A més, s'espera la creació de 19.000 llocs de treball.  

En aquesta 37a edició de la Copa Amèrica de Vela, els equips participants que s'enfrontaran al vencedor de l'última edició, el potent Emirates Team New Zealand, són INEOS Britannia del Regne Unit; Alinghi Xarxa Bull Racing de Suïssa; Lluna Rossa Prada Pirelli d'Itàlia; American Magic Nova York Yacht Club dels Estats Units, i Orient Express Racing Team de França en una competició basada en els challengues (desafiaments) entre elles i l'equip que defensa títol. 

Planol general America's Cup de Barcelona 2024