Només el 40% dels catalans vol la independència, segons l’estudi del CEO de la Generalitat (3ª Onada) de novembre

Catalunya No es independentista, segons el CIS català

El Baròmetre de novembre del CEO de la Generalitat (el CIS català) ha donat varies dades i anàlisis significatius que els anirem detallant i desglossant per fer-los mes útils i senzills. D’entrada comencem el primer anàlisi amb les conclusions sobre l’evolució del sentiment dels catalans vers la independència o el rebuig a la mateixa. Malgrat que els avancem que, tal com es reflecteix al títol, cada vegada son menys els catalans que volen la independència i, també, cada vegada son més els que no la volen, arribant aquests al màxim de la sèrie històrica.  

Per començar es a destacar un fet altament significatiu que, per primera vegada en els darrers 10 anys Catalunya de forma important, els catalans veuen Catalunya com una Comunitat Autonómica d’Espanya (34%), en lloc d’un Estat Independent (30%). Mentrestant es manté el 22% dels catalans que opinen que Catalunya hauria de ser un estat Federal dins una Espanya Federal. Només un 6% opina que hauria de ser un regió d’Espanya, sense més. Dins aquests paràmetres es important destacar que, el 19% dels que opinen que Catalunya hauria de ser un estat Federal dins una Espanya Federal, son de sentiment declaradament independentista.

A la pregunta sobre la independència de Catalunya, els contraris a la independència representen el 54% de les persones enquestades, i els favorables suposen el 40%. Respecte al Baròmetre anterior, s’observa que la diferencia entre ambdues postures segueix creixent a favor del rebuig à la independència. De fet, si comparem aquestes dades amb les de febrer d’aquest mateix any 2024, veiem que llavors la diferència era de 9 punts (51% no i 42% si) i que, en només sis mesos, a crescut 5 punts fins arribar als 14 de diferencia. De fet el posicionament del 54% contrari a la independència de Catalunya es la mes alta de tota la sèrie històrica.

El suport a la independència és majoritari entre els simpatitzants de Junts (92%), la CUP (91%) i ERC (78%) i, en menor mesura, entre els d’Aliança Catalana (60%), el que demostra que el partit de Silvia Orriols es nodreix de vots transversals, de protesta, no nacionalista. En canvi, els de Comuns Sumar (36%), el PSC (17%), VOX (10%), el PP (5%) i aquells que no tenen simpatia partidista estan preferentment en contra de la secessió.

Posicionamiento de los partidos ante la independencia - Fuente CEO novembre 24

Es important constatar que el 21% del enquestats ha canviat el seu posicionament sobre la independència mentre que el 77% no se ha mogut de la seva opinió inicial, sigui a favor o en contra.  També es interessant comprovar que els votants de Comuns (41%) i de la CUP (39%) son els que mes han canviat d’opinió respecta la independència. Els que han canviat sobre la independència ho han fet, majoritàriament, després del 2017 (46%). El 38% ho ha fet fa més de 6 anys (abans del 2017) i només el 17% fa 2 anys o més. Òbviament l’estudi ressalta que els que menys han canviat la seva opinió sobre la independència son els que estan en contra: el 84% pensa igual que fa 10 anys.

Un dels nous anàlisis que s’han incorporat al baròmetre de novembre es el que mesura l’estratègia de la pressió política fora de Catalunya. Més del 75% de les persones enquestades simpatitzants de la CUP, Junts, Aliança Catalana i ERC estan molt o bastant d’acord amb què per defensar millor els interessos de Catalunya, els partits catalans han d’exercir la màxima pressió fora de Catalunya, encara que això pugui generar tensions i confrontació. En canvi, els votants de PSC, el PP i VOX hi estan poc o gens d’acord. Es a dir, els votants dels partits separatistes avalen la estratègia de Junts o de ERC al Congrés de Madrid per tal de pressionar a Pedro Sánchez i al govern espanyol.