Treballar a Luxemburg, Dinamarca, Noruega, Islàndia o Bèlgica suposa cobrar més del doble que a Espanya

L'Europa de les diferències salarials: Espanya per sota de la Mitjana en sou per hora

Europa és un continent que no sols destaca per la seva riquesa històrica i cultural, sinó també per la seva potència econòmica. Alberga vuit de les vint majors economies del món i posseeix l'àrea de mercat únic més gran. No obstant això, com es tradueix aquesta fortalesa econòmica en el salari mitjà dels treballadors europeus? En aquest article, desprès del publicat pel Blog d'Economia i Finances Bankinter en la seva pàgina web, analitzem els sous mitjans per hora a Europa, amb un enfocament particular a Espanya i la seva comparació amb altres països europeus.

undefined

Els salaris a Europa

L'ingrés mitjà per hora a Europa presenta una diversitat considerable, reflectint tant la fortalesa econòmica de cada país com el cost de vida associat. Segons dades d'Eurostat de 2023, el mapa de salaris a Europa mostra una clara divisió: el nord i oest del continent gaudeixen de salaris més alts en comparació amb el sud i est.

Aquesta segmentació no sols és un reflex de les condicions econòmiques actuals, sinó també d'una evolució històrica que ha vist com les regions mediterrànies, alguna vegada entre les més pròsperes, han estat superades per aquelles que van aprofitar el comerç oceànic des del segle XVI.

Salari Espanya vs països d'Europa

Quin és el salari mitjà per hora a Espanya en comparació amb la mitjana europea? En 2023, Espanya se situa en la posició 15 entre els 29 països europeus analitzats en termes de salari mitjà per hora, amb un sou de 18,2 euros/hora. Aquesta xifra està significativament per sota de la mitjana europea de 24 euros per hora i marca una diferència notable respecte a països amb economies comparables, com Itàlia i França, on els sous mitjans aconsegueixen els 21,5 i 28,7 euros per hora, respectivament.

El salari mitjà a Espanya no sols és inferior al de molts dels seus veïns europeus, sinó que també reflecteix desafiaments econòmics interns, com una taxa de desocupació relativament alta i una segmentació del mercat laboral que afecta més els joves i a les regions menys desenvolupades. Malgrat això, el país continua oferint oportunitats significatives en sectors com el turisme, la tecnologia i l'energia renovable, que podrien jugar un paper crucial en la millora de les condicions laborals i salarials.

Ranking sueldo medio europeo
Rànquing sou mitjà europeu

Quins factors contribueixen a les diferències salarials entre els països europeus?

Els països amb salaris més alts, com Luxemburg, Dinamarca i Noruega, destaquen per les seves economies altament desenvolupades i diversificades, amb un fort èmfasi en els serveis financers, la tecnologia i el benestar social. En contrast, Espanya, amb un fort enfocament en el turisme i l'agricultura, sectors que tradicionalment ofereixen salaris més baixos, enfronta el desafiament de diversificar la seva economia per a millorar els ingressos mitjans dels seus treballadors.

La disparitat salarial a Europa és un reflex d'una varietat de factors econòmics, històrics i socials. Mentre que països com Luxemburg lideren el rànquing amb salaris que aconsegueixen els 47 euros per hora, Espanya s'enfronta a desafiaments significatius que requereixen polítiques efectives per a millorar l'equitat i el creixement econòmic. A mesura que Espanya busca enfortir la seva economia i oferir millors salaris als seus ciutadans, serà crucial una major inversió en tecnologia i educació, així com una reforma laboral que pugui oferir una major seguretat i oportunitats en un mercat global cada vegada més competitiu.

Cert que als espanyols sempre ens quedarà el consol que Bulgària (8,1 euros de sou mitjà a l'hora) o Romania (10,4), Letònia (10,7), Hongria (11), Polònia (11,9) o Grècia (12,6) i, per continuar posant exemples, Portugal (amb 13,7 euros/hora) estan pitjor que nosaltres. Però, clar, teòricament som la quarta potència econòmica de la Unió Europea després d'Alemanya, França i Itàlia i estem anys llum dels seus sous i rendiments empresarials quan ens situem en el 15è lloc del rànquing de sous/hora europeu.

Més a Economia i Empreses