Reclamen al Govern una revisió urgent d'aquesta mesura i l'establiment d'un diàleg real amb els representants de les pimes

Foment considera que les pimes són les grans perjudicades per la reducció de jornada

La recent aprovació per part del Consell de Ministres de la reducció de la jornada laboral màxima a 37,5 hores setmanals sense reducció salarial ha generat una gran preocupació entre les petites i mitjanes empreses (pimes) de Catalunya. Aquesta mesura, imposada sense un diàleg profund amb els sectors productius, posa en risc la viabilitat de milers de negocis, especialment en un moment de feble de creixement econòmic i incertesa en molts sectors.

En un comunicat enviat als seus associats de tota Catalunya Foment considera que “Les organitzacions empresarials territorials de Catalunya volem alertar que aquesta reforma afectarà de manera desproporcionada les pimes catalanes, que representen més del 99% del teixit empresarial i són el motor de l’economia del país. A diferència de les grans corporacions, les petites i mitjanes empreses tenen menys capacitat per absorbir els costos addicionals derivats d’aquesta reducció de jornada, cosa que pot derivar en una menor contractació, més dificultats per mantenir la competitivitat i, en alguns casos, la inviabilitat econòmica del negoci”.

Incideix la patronal catalana “La mesura arriba en un context en què les pimes encara arrosseguen els efectes de la inflació, l’increment de costos energètics i la càrrega fiscal elevada. Reduir la jornada sense una disminució proporcional dels costos laborals suposa un cop addicional per a la productivitat de les empreses, que hauran d’afrontar un augment de costos sense un increment proporcional de l’activitat. Aquesta situació pot obligar moltes empreses a reduir les hores productives sense poder compensar-ho amb més contractacions, fet que provocarà una pèrdua de competitivitat en sectors claus com el comerç, la indústria i l’hostaleria”.

Consideren que “la rigidesa d’aquesta normativa suposa un fre per a la flexibilitat que necessiten moltes empreses per adaptar-se a la demanda del mercat. L’aplicació generalitzada d’una jornada reduïda no té en compte les necessitats específiques de sectors que funcionen amb estacionalitat, torns rotatius o serveis d’atenció al públic, i que ja tenen dificultats per trobar mà d’obra qualificada. Aquesta manca de flexibilitat perjudicarà especialment les pimes catalanes, que tenen menys marge per adaptar-se a aquests canvis de manera ràpida i efectiva”.

Quant al nivell de comparativa amb altres països indica la patronal Foment que “L’experiència en altres països demostra que la reducció de la jornada laboral pot tenir efectes positius si s’aplica amb una estratègia ben dissenyada, amb incentius a la productivitat i amb mecanismes per facilitar la transició. No obstant això, el model aprovat pel Govern espanyol no ha previst mesures compensatòries reals per a les petites empreses, fet que pot provocar un efecte contrari al desitjat: una reducció de l’activitat i, en última instància, una possible destrucció d’ocupació”.

Finalment, postil·len “Des de les nostres organitzacions empresarials reclamem al Govern espanyol una revisió urgent d’aquesta mesura i l’establiment d’un diàleg real amb els representants de les pimes per trobar solucions viables. Proposem que s’estableixin mecanismes de suport per a les empreses més afectades, com ara bonificacions fiscals, ajudes a la contractació o una aplicació progressiva per a aquells sectors amb més dificultats per assumir aquesta reducció. Les pimes són el veritable motor de l’economia catalana i espanyola, i no es pot legislar sense tenir en compte la seva realitat”.