El BM Granollers “ensuma” la segona fase a la Europe League
Si no vau veure el partit de dimarts al vespre al Palau d’Esports de Granollers o, senzillament, vau marxar enfadats a casa al descans perquè els vallesans perdien de 3 gols (16-19) davant l’equip danès, és impossible que us cregueu el que va passar en una segona part memorable que quedarà gravada a la memòria dels aficionats de l’handbol granollerí.
Com és possible que un equip que va ser un autèntic colador en defensa durant 30 minuts surti del vestidor i, a la segona part, només “permeti” a un conjunt ple de jugadors extraordinaris com els del Silkeborg, amb internacionals de renom encara que ja madurets, que ens facin només 8 gols? Sí, heu llegit bé. El BM Granollers va lograr un parcial de 20-8 en una segona part absolutament èpica, on tot va sortir bé, allò que a la primera part semblava impossible. Però anem per parts, com diria el Hannibal Lecter de l’handbol.
Els d’Antonio Rama van començar el partit sabent com n’era d’important. Si avui el Granollers no guanyava els danesos, ja es podien acomiadar de la següent fase de vuitens de la Europe League, tret d’un miracle d’última hora que, com tots sabem, en l’esport d’elit es veu en poques ocasions, llevat que siguis el Madrid de futbol i disputis el minut 90 i escaig del partit. Em centro i torno al partit d’handbol. Deixem el futbol per als milionaris amb pressupostos milionaris.
Els nervis dels nois de Rama eren tals que van deixar “les portes obertes” en els minuts inicials a uns danesos frescos i amb moltes solucions en atac. De fet, als 8 minuts i 20 segons els visitants ja guanyaven de cinc gols (2-7). Reacciona Antonio Rama, demana temps mort i resposta local fins a acostar-se al 7-8 quatre minuts més tard. A partir d’aquí, la goma s’estirava fins a un màxim de 3 gols o s’encollia a un, sempre a favor dels danesos.
Els del Silkeborg veien la porteria local molt gran. Pràcticament tot el que llançaven entrava, gràcies a les facilitats defensives locals que deixaven circular els extrems i el pivot per dins l’àrea com si res, i permetien a les primeres línies llançar amb comoditat o trobar passades senzilles als jugadors que no deixaven de moure’s en atac, davant els quals la defensa vallesana semblava no trobar ni mètode ni forma de frenar. En definitiva, perdre només de tres (16-19) al descans era fins i tot un bon resultat per al Granollers i per als aficionats locals. Fins i tot tothom veia el tema complicat i el partit costa amunt.
El que ningú comptava és que al vestidor Antonio Rama els canviaria el xip, un per un, de tal manera que van sortir al camp amb un ordre defensiu, amb solucions per interceptar les passades a les segones línies i frenar els creuaments repetits dels danesos, amb anticipació a les recepcions dels extraordinaris llançadors visitants, desmuntant completament els rivals i obligant-los a posar-hi alguna cosa que, a aquelles alçades, ja no tenien: gasolina.
Anteriorment, hem remarcat que el Silkeborg era un equip magnífic amb grans jugadors, però molt veterans. I, a partir del minut 9 d’aquella segona part, en què el jove Víctor Romero (recentment convocat a la selecció absoluta) va empatar el partit a 21 gols, tot va canviar. Els danesos es van veure desbordats, es van "fondre" i van deixar de jugar a handbol per convertir-se en simples titelles a les mans d’uns joves jugadors del Granollers que no deixaven de martellejar-los sense treva. Un parcial de 20-8 en 30 minuts és més propi d’un partit d’infantils que d’un de la Europe League.
No voldria tancar la crònica del partit sense destacar la coralitat de la influència dels jugadors vallesans. Avui el meravellós Roberto Rodríguez no va tenir el seu dia, però va sorgir Pau Panitti de la banqueta per ser una figura a la porteria. Avui Antonio García va rebre un marcatge terrible que el va fer fallar massa llançaments, però va estar perfectament cobert per un Ferran Castillo impressionant, amb 7 gols de 7 llançaments. O un Gerard Domingo, inèdit a la primera part, que a la segona va aconseguir 5 golassos, els mateixos que el mencionat Romero, o els 3 d’un especialment treballador Urdangarín. Però cal posar al podi l’impetuós i més que eficaç pivot Iván Montoya, que va ser el màxim golejador del partit amb 8 gols de 9 intents. Chapeau a tots ells, perquè van col·lapsar un gran equip danès.
Per cert, amb aquest resultat, el BM Granollers té una avantatge de goal average (diferència de gols marcats i encaixats) difícilment superable pel Silkeborg, per optar com a mínim al segon lloc i classificar-se per a la següent fase de vuitens. El Granollers compta amb un +9, mentre que el Silkeborg té un -19 aterridor. Els de Rama podrien permetre’s el luxe de perdre, fins i tot, a Dinamarca el proper dimarts per poca diferència i, guanyant a casa el Zabrze polonès, estarien ja classificats. Tot un èxit que, al descans del partit d’avui, us asseguro que cap dels milers d’aficionats que vèiem el partit en directe podia ni somiar.