Continuen les obres per a modificar i “naturalitzar” el riu Congost a Granollers
Aquestes darreres setmanes la connexió del riu amb el parc del Congost avança. S’estan duent a terme actuacions per recuperar una dinàmica del riu amb millor funcionalitat i restaurar un paisatge fluvial naturalitzat, amb diversitat d'hàbitats. El riu està canalitzat de forma artificial per dos murs longitudinals i un seguit de travesses horitzontals de formigó que creen un curs rectilini de l'aigua, fet que propicia que aquesta agafi gran velocitat en cas de pluges intenses o avingudes.
Recuperació de la dinàmica fluvial
Per recuperar la dinàmica del riu, s'elimina la part central d'algunes travesses transversals de formigó de la llera baixa i s'endarrereix l'escullera, amb l'objectiu d'obtenir una nova llera més ampla, que passarà dels 20 als 41 m. Això permetrà que el riu recuperi una dinàmica més natural i no tan canalitzada, reduint així el risc d’inundabilitat. Anteriorment, s'han efectuat treballs similars als trams del riu Congost a Palou (2008-2022) i al Lledoner (2019). També, s'ha retirat la vegetació al·lòctona al llarg d'ambdós marges del riu, especialment les espècies exòtiques invasores com la canya o l’ailant. Aquesta vegetació suposa un risc perquè pot col·lapsar les lleres i les infraestructures viàries que les travessen, en cas de riuades.
Integració del mur del riu
Aquests dies han començat els treballs per integrar el mur del riu amb l’entorn. Les actuacions de bioenginyeria contemplen el reforç d’uns 240 metres de la part soterrada del mur de formigó del marge esquerre del riu i la creació un talús vegetat que farà la funció d’integració ambiental del mur amb el parc del Congost, substituint també la part superior d’aquest tram de mur per una tanca amb pilones de fusta, que asseguraran que la fauna del riu (especialment el senglar) no arribi al parc. Es tracta d'una supressió parcial només de la part visible del mur, mantenint-se la part soterrada del mur per a la protecció de les canalitzacions i serveis que passen pel camí fluvial. Aquesta actuació no suposa un increment del risc d'inundabilitat a la ciutat, ja que el passeig Fluvial i el parc del Congost actuen com a zona de retenció i d'absorció de l'aigua. Per contra, l'actuació permet integrar el mur dins d'una infraestructura de majors prestacions. El nou talús protegirà els fonaments del mur, impedint l'erosió del marge, i millorarà la integració paisatgística i creant un entorn més harmònic amb el paisatge natural.
Mesures per fer front a les inundacions
El projecte de renaturalització del Congost compte amb el vist-i-plau i reconeixement de l’Agència Catalana de l’Aigua i ha planificat una sèrie de mesures per fer front a les inundacions, com és la construcció d’un talús vegetat de fins a 72 cm d’alçada al perímetre oest del camp de futbol del parc del Congost, per evitar que una crescuda del riu d’un període de retorn de cinquanta anys pugui afectar les instal·lacions.
També, s'estan construint grans escocells vegetats i superfícies d’infiltració d’aigua al passeig Fluvial, seguint les tècniques dels sistemes urbans de drenatge sostenible (SUDS).