Dissabte es celebra el Dia de l'Antònia Roura a Granollers
Aquest dissabte 19 d’octubre la Residència Antònia Roura de Granollers es vestirà de gala per celebrar la primera edició del Dia de l’Antònia Roura. L’objectiu d’aquestacommemoració, que impulsa el Patronat de la Fundació, és recordar la figura d’Antònia Roura i Barbany que, juntament amb mossèn Blai Blanquer, rector de la Parròquia de Sant Esteve, la generositat de Mar- Llobet, que va fer la cessió d’ús de la finca del carrer Nou, i la col·laboració de diverses persones anònimes van fer possible que la residència fos una realitat l’any 1981.
La celebració s’adreça a les persones usuàries, les seves famílies i al personal que, amb el seu esforç diari, fa possible el funcionament de les dues residències que té la Fundació i que atén més de 150 persones entre residència assistida i centre de dia. Precisament aquest mes d’octubre s’han complert 44 anys de la constitució de la Fundació Antònia Roura.
Aquest aniversari és una bona ocasió per donar a conèixer o recordar la figura de l’Antònia Roura i instituir aquesta celebració com un acte anual, que l’any vinent es farà a la Residència Francesca Roig de l’Ametlla del Vallès. L’acte d’aquest dissabte començarà a les 11 del matí amb una missa. A continuació Xavier Ulldemolins, fill de la seva neboda M. Teresa, glossarà la figura d’Antònia Roura i Barbany.
Seguidament el dissenyador Miquel Llach presentarà la nova imatge de la Fundació. Al voltant de les 12 del migdia es preveu l’actuació de l’Esbart Dansaire de Granollers. La celebració clourà amb un petit refrigeri.
La figura d’Antònia Roura
Antònia Roura i Barbany (Santa Eulàlia de Ronçana 1908-Granollers, 2003) era una dona d’una força interior extraordinària, marcada per una profunda fe cristiana que la va guiar a dedicar-se plenament als altres.
Després de jubilar-se com a modista va consagrar-se plenament als més vulnerables, especialment a la gent gran sola i desatesa. Malgrat l’edat i les dificultats econòmiques, va perseverar en el seu somni de crear una llar d’acollida a Granollers, ja que hi havia llargues llistes d’espera per ingressar a l’asil de l’Hospital de Granollers. Així l’any 1978 va fundar la Llar Nostra Senyora de Lourdes, on s’instal·laren inicialment vuit àvies. Dos anys més tard l’activitat es trasllada a la planta baixa i al jardí de can Ramentol, al carrer Nou.
Aquest va ser l’embrió de l’actual Residència Antònia Roura, inaugurada el 1981, un espai aconseguit gràcies a la seva feina incansable, trucant a moltes portes per demanar recursos i de bracet amb Mossèn Blai, rector de la Parròquia de Sant Esteve. Amb aquesta fita assolida, la Fundació Antònia Roura va comprar les dues plantes superiors de la residència i la Generalitat de Catalunya la va remodelar completament, essent inaugurada el 1990. D’aquesta manera la Residència Antònia Roura no només va ampliar la capacitat, sinó que es va convertir en un referent de l’atenció a la gent gran a la ciutat.
L’Antònia va superar els obstacles amb valentia i va deixar un llegat perdurable per a la ciutat de Granollers, basat en la cura i la dignitat humana. La seva obra va ser molt reconeguda per la gent que la va tractar i l’Ajuntament de Granollers la va nomenar Filla adoptiva “per la seva llarga i constant dedicació en benefici de les persones més desvalgudes i per la defensa dels valors ètics, morals i cívics”.
La Fundació Antònia Roura, com a entitat benèfica, continua la gestió d’aquesta herència impregnada per l’esperit de servei de la seva emprenedora.