Francesc Campaña i Fermí Puig Medalla de Granollers a títol pòstum
La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Granollers ha acordat iniciar el procediment per a l’atorgament de les Medalles de la Ciutat 2024 a Mercè Gasch Riudor i a Frederic Roda Fàbregas i Francina Gómez Ars. També ha acordat atorgar la Medalla de la Ciutat, a títol pòstum, a Fermí Puig Botey i Francesc Campaña Oliván.
La Medalla de la Ciutat es concedeix com a reconeixement i agraïment del municipi envers persones físiques o jurídiques per una actuació o conjunt d’actuacions que hagi tingut un extraordinari relleu o transcendència d’enaltiment de la ciutat, o de servei i dedicació al progrés i benestar de la població i la ciutadania, i també a les que hagin destacat especialment en el treball per l’associacionisme i les manifestacions culturals, esportives, cíviques, econòmiques i socials.
Francesc Campaña Oliván (1941-2024)
Es distingeix Francesc Campaña Olivan, a títol pòstum, per la seva llarga trajectòria al servei de la ciutat en les diverses responsabilitats que ha exercit en el cos de la policia local, com també des de les diverses entitats amb les quals ha col·laborat.
Francesc Campaña Oliván va servir com a policia local de Granollers durant 40 anys, entre 1966 a 2006. Va ser-ne el cap durant 21 anys, entre 1979 i 2000.
En el decurs de la seva dilatada trajectòria, va viure en primera persona períodes molt rellevants en la història de la ciutat, com la transició i la constitució del primer ajuntament democràtic, amb els consegüents canvis també en el cos de la policia local. També va estar implicat en grans esdeveniments com els jocs olímpics de 1992 o la Mitja Marató i en la gestió de grans accidents com el de tren a les Franqueses el 1979.
Va estar al capdavant de diversos projectes, com el desplegament de la policia de proximitat. Primer, amb agents a peu i en moto, i posteriorment amb l’acompanyament de la unitat canina. També impulsar altres iniciatives, com l’educació vial escolar, la coordinació de les policies locals de la comarca o el desplegament dels mossos.
El 2017 Francesc Campaña Olivan va batejar el quilòmetre 11 de la Mitja, en reconeixement al suport que sempre ha ofert a aquesta prova esportiva. Hi va participar des del començament, primer com a agent i cap de la Policia Local de Granollers i, des de 2006 –quan es va jubilar– com a voluntari.
El 19 de juny de 2006, quan es va jubilar, va rebre la Medalla al mèrit policial del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.
Fermí Puig i Botey (1959-2024)
Es distingeix Fermí Puig i Botey, a títol pòstum, per la seva trajectòria professional en l’àmbit de la restauració i per la seva tasca de difusió de la cuina tradicional catalana, que sempre ha defensat des dels seus orígens granollerins i vallesans.
Fermí Puig, nascut a Granollers, va passar per les cuines de grans restaurants de Barcelona i Catalunya, com el Bulli, el lloc que ell reconeixia com el seu inici com a cuiner professional. També va fer carrera fora de Catalunya, a Andalusia, Veneçuela i les Illes Canàries. L’any 1999 obria les portes el restaurant Drolma, al Majestic, on va ser-ne xef director fins al 2011 i on va guanyar una estrella Michelin el 2002. És aquí on es va forjar el seu prestigi i el seu mestratge en la cuina, molt arrelada a la tradició i als productes de proximitat.
El 2013 va obrir el seu propi restaurant, Fermí Puig, amb el suport de socis com els periodistes Jordi Basté i Tatxo Benet. Un espai que combinava les seves dues grans passions, la cuina i el Barça, que tenia una sala dedicada al club que tant estimava.
Fermí Puig defensava que als restaurants s’havia de fer les receptes tradicionals catalanes, que a les cases s’anaven perdent. Per això, a banda de la seva tasca als fogons, Puig va ser un gran divulgador de la cuina catalana, amb la publicació de diversos llibres com Cuinetes (Columna, 2009), Més cuinetes (Columna, 2011) o La pilota a l'olla (Enciclopèdia Catalana, 2019), on recollia les receptes de la seva secció a RAC1.
El mes de juny de 2024, en reconeixement a la seva trajectòria professional en el món de la restauració i per la seva implicació personal en defensa de la identitat de Catalunya, un grup de persones, amb el suport de personalitats de diversos àmbits de la societat, familiars, amics i l'adhesió per unanimitat de l'Ajuntament de Granollers, van sol·licitar a la Generalitat de Catalunya la concessió de la Creu de Sant Jordi.
Mercè Gasch i Riudor
Es distingeix Mercè Gasch i Riudor per la seva llarga trajectòria en el foment de la lectura i el seu compromís amb la difusió del coneixement, que ha exercit com a bibliotecària i des d’entitats de la ciutat com AGEVO.
Mercè Gasch va estudiar a l’Escola de Bibliotecàries de la Diputació de Barcelona, on va obtenir el títol de bibliotecària l’any 1962. Després de treballar a l’Arxiu del Govern Civil de Barcelona durant 22 anys, el 1984 es va incorporar com a bibliotecària a Granollers, on va exercir fins a la seva jubilació, l’any 2006, els darrers anys com a directora.
Durant aquest període ha viscut la gran transformació que hi ha hagut en l’àmbit de les biblioteques. Com a directora, va estar al capdavant del trasllat de la Biblioteca de la Sala Tarafa a Can Pedrals, l’any 1995 i de la posada en marxa de la Biblioteca Roca Umbert.
Dona sempre activa, està vinculada a diverses entitats de la ciutat, com Ressò o AGEVO, entitat que va presidir entre 2013 i 2017. És autora del llibre La Biblioteca de Granollers (2001) juntament amb Teresa Castelló, Josefina Sampere, i Maria Carme Illa, editat per commemorar 75 anys de biblioteca pública a la ciutat.
Frederic Roda Fàbregas i Francina Gómez Ars
Es distingeix Frederic Roda i Francina G Ars per l’impuls a les arts escèniques a Granollers i el seu compromís amb la vida cultural de la ciutat al llarg dels darrers 40 anys.
La parella formada pel director i professor de teatre Frederic Roda i per l’actriu i empresària teatral Francina Gómez Ars han estat darrere d’iniciatives teatrals singulars i innovadores, acompanyades de projectes de formació i sensibilització, que han contribuït a acostar les arts escèniques a tots els públics i han situat Granollers com un centre de creació i formació en arts escèniques. L’any 1982 Frederic Roda va fundar la companyia de teatre La Farinera, ja amb Francina G Ars com a actriu. Aquell mateix any van convertir La Cantonada en un espai singular on es feien espectacles i concerts de petit format, a més de ser bar-restaurant. L’any 1995 van crear TàBaTa, una companyia de teatre infantil, que fins a 2005 va fer més de 200 espectacles l’any per tot el territori espanyol. Des de l’històric Teatre de Ponent (1998-2017) van dinamitzar la vida cultural de la ciutat amb una oferta d’espectacles de petit format, el suport a grups locals, l’escola d’espectadors o els cursos d’escriptura dramàtica.
A més de la producció d’espectacles teatrals, el vessant de formació i el treball amb els centres educatius ha estat sempre un àmbit prioritari en la tasca de Frederic Roda i Francina G Ars. Destaquen les vint-i-cinc edicions dels Tallers de Teatre per a centres de secundària i la producció del cicle Teatre i Literatura, que ofereix adaptacions teatrals de textos clàssics per a Batxillerat.