Simposiu Europeu de biodiversitat cultivada a Granollers 29 i 30 d’abril
Els dies 29 i 30 d’abril, Granollers acollirà a la Sala Nau B1 de Roca Umbert el Primer Simposi Europeu sobre Biodiversitat Cultivada i Polítiques Alimentàries Locals que reunirà a la ciutat més de 100 delegats i delegades de tot Europa per buscar formes d’impulsar la biodiversitat cultivada i la seva integració en les polítiques alimentàries locals.
Un espai per a la col·laboració europea
Els participants seran representants tècnics i polítics de municipis europeus actius en aquest camp, així com actors clau de la societat civil i la investigació. Les taules de debat també comptaran amb responsables de diferents nivells de l’administració, com ara la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, i la Comissió Europea.
Aquest esdeveniment, organitzat per la Xarxa de Municipis per l’Agroecologia, l’Ajuntament de Granollers i el projecte LiveSeeding, vol ser un punt de trobada per compartir experiències reeixides en polítiques alimentàries locals i explorar accions i compromisos polítics que fomentin sistemes alimentaris més sostenibles i resilients.
Les polítiques locals i el Manifest de Granollers
Un dels resultats més esperats del Simposi serà el "Manifest de Granollers", que recollirà les principals recomanacions per al foment de la biodiversitat cultivada en els municipis europeus. A més, el programa inclourà una mostra d’iniciatives locals de llavors i una visita al Banc de Llavors del Vallès Oriental, ubicat al Museu de Ciències Naturals de Granollers.
Durant el simposi s’explicaran les polítiques públiques impulsades per l’Ajuntament de Granollers per fomentar la biodiversitat cultivada, entre les quals destaquen els criteris agroecològics als menjadors de les escoles de gestió municipal, el Mercat del Dissabte, la Marca Productes de Palou i el Banc de Llavors del Vallès Oriental.
Criteris agroecològics als menjadors de les escoles de gestió municipal
Granollers ha implementat criteris agroecològics als menjadors de tres escoles bressol municipals i l’escola de primària municipal. Aquest projecte garanteix aliments saludables i de qualitat, amb especial èmfasi en productes ecològics com fruites, verdures, cereals, llegums, ous i oli d’oliva verge, a més d'excloure aliments processats i de piscifactories. També es promouen mesures contra el malbaratament alimentari, amb programes de donació a entitats socials. Entre 2022 i 2024 s’han servit més de 103.000 àpats sota aquests criteris i es preveu arribar a 139.528 àpats fins al 2026. El projecte, alineat amb el Pacte de Milà i el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya, compta amb el suport d’entitats com Menjadors Escolars Ecològics i Granollers Pedala.
El Mercat del Dissabte: proximitat i sostenibilitat
El Mercat del Dissabte a la plaça de la Corona s’ha consolidat com un espai setmanal clau per al consum responsable i la dinamització econòmica local. El mercat prioritza la venda directa de productors locals i ofereix productes de proximitat a preus accessibles, promovent iniciatives com la marca de Productes de Palou.
La marca Productes de Palou
Creada el 2013 a Granollers, distingeix els aliments produïts o elaborats amb matèries primeres de l’espai agrari de Palou amb criteris respectuosos amb la salut i el medi ambient. L'objectiu és dinamitzar l'economia local, preservar el paisatge agrícola i augmentar la producció i comercialització d'aquests productes, que es venen en comerços i al Mercat del Dissabte. Compta amb 16 productors adherits, diverses accions de difusió, i presenta oportunitats per enfortir vincles amb l'agroecologia, comunitats educatives i mercats locals.
Banc de Llavors del Vallès Oriental
Iniciat el 2015 i liderat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers, és un projecte consolidat que busca catalogar, recuperar i difondre l’agrobiodiversitat comarcal, promovent varietats tradicionals al mercat agroalimentari. Amb activitats com la conservació de llavors, recerca, tallers i divulgació, també impulsa projectes com "Llavors de sempre" per a escoles i el préstec comunitari de llavors.