Sobre la transitòria 4ª de l'Estatut sobre les circumscripcions electorals i el nombre de diputats per província a Catalunya

El misteriós cas de quan 85-18-17-15 és igual que 99-14-13-08

Nota de l'Editor:

Moltes vegades intentem explicar les coses des de la nostra perspectiva basada en la nostra experiència i les nostres percepcions. En aquesta seccción Manuel Castañón ens explicarà les claus de moltes de les coses que succeeixen en la nostra vida quotidiana, i en la dels polítics, basant-se en les matemàtiques, des del seu peculiar punt de vista estructurat i seriós, com correspon a un bon enginyer. A partir d'avui podran seguir els seus treballats anàlisis i conclusions en www.catnoticias.cat

No s'ho perdin, valen la pena.

L'Institut Nacional d'Estadística (INE), en el seu cens de juliol de 2022, publica que a Catalunya resideixen 5.743.402, 830.419, 786.596 i 439.727 habitants a Barcelona (BCN), Tarragona (TGN), Girona (GRN) i Lleida (LRD) respectivament.

La Quarta Disposició Transitòria de l'Estatut d’Autonomia de Catalunya, en la seva pàgina 154 (APÈNDIX: "Disposicions transitòries de l’Estatut d’autonomia del 1979 que és mantenen vigents"), assenyala el següent: "Els circumscripcions electorals seran els quatre províncies de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. El Parlament de Catalunya estarà integrat per 135 diputats, dels quals la circumscripció de Barcelona elegirà un diputat per cada 50.000 habitants, amb un màxim de 85 diputats. Els circumscripcions de Girona, Lleida i Tarragona elegiran un mínim de sis diputats més un per cada 40.000 habitants, i els seran atribuïts 17, 15 i 18 diputats, respectivament." A dia 30 de setembre de 2024, el text original i oficial pot trobar-se aquí: https://www.parlament.cat/document/cataleg/48089.pdf

El repartiment actual de diputats a Catalunya

Això significa que el Parlament de Catalunya estarà compost per 135 diputats, dels quals Barcelona només podrà aportar un per cada 50.000 habitants, amb un límit màxim de 85, sempre que la seva població superi els 4,25 milions de persones. Mentrestant, Tarragona, Girona i Lleida aportaran 6 diputats fixos, a més d'un diputat addicional per cada 40.000 habitants, amb un mínim de 18, 17 i 15, respectivament.

No obstant això, la Catalunya descrita en l'Estatut només seria democràtica si Barcelona tingués aquests 4,25 milions de persones i Tarragona, Girona i Lleida comptessin amb 900.000, 850.000 i 750.000 habitants, respectivament. Aquesta Catalunya està lluny d'existir. A la Catalunya real, Barcelona té un 35% més de població sense representació, Tarragona i Girona un 8% menys i Lleida un 41% menys, gairebé la meitat.

 

El repartiment matemàtic que hauria de ser

Si se seguís un repartiment democràtic segons la població, BCN, TGN, GRN i LRD haurien de tenir 100, 14, 13 i 8 diputats, respectivament. Però, seguint el text literal de l'Estatut, LRD hauria d'aportar un diputat més que en l'actualitat i el doble del que correspondria per població, és a dir, 16 diputats. TGN i GRN aportarien 26 i 25 diputats, respectivament, i BCN tindria 17 diputats menys que ara, és a dir, només 68; 32 diputats menys del que seria just.

Aquest repartiment literal crearia una Catalunya en la qual LRD tindria un diputat per cada 27.000 habitants, mentre que BCN tindria un per cada gairebé 85.000 habitants. Segons aquest repartiment, els 2 milions d'habitants de TGN, GRN i LRD aportarien, en conjunt, 73 diputats, mentre que els gairebé 6 milions de BCN només aportarien 62. Seria molt difícil d'explicar.

 

Perquè no hi ha Llei Electoral catalana?

Per què no s'actualitza el repartiment, si l'Estatut l'estableix de manera clara? Perquè ja resulta un greuge que el repartiment actual sigui de 85, 18, 17 i 15, com perquè passi a ser de 62, 28, 27 i 18, i haver d'explicar que portem 45 anys robant-los la veu i la representativitat als barcelonins. Per què no s'ha elaborat la Llei Electoral catalana quan la resta de les autonomies disposen d'una pròpia?

I quan ja no es pugui ocultar i aquest lladrocini entri en debat, com és possible que una injustícia tan gran i un robatori tan flagrant al poble no hagi estat denunciat ni davant el Tribunal Suprem ni davant el Defensor del Poble? S'iniciarà el procés de substitució de les províncies per veguerías, i tornarem a començar amb algun truc matemàtic per a robar-los la veu als soferts barcelonins. Perquè, per a pagar, sí que s'aplica la màxima de "un home, una renda, un impost". Però, per a votar…

I l'oposició...? Sap si més no sumar i multiplicar? Perquè només fa falta això i mostrar interès a fer justícia i repartir els escons segons els vots i no segons antics i estranys interessos que només beneficien a unes certes formacions polítiques.

Perquè ni això.