El Parlament no admet una proposta de Vox per prevenir el suïcidi
El suïcidi és una de les xacres de la societat moderna. L’any 2023, última xifra oficial disponible, es van suïcidar al voltant de 4.116 espanyols i espanyoles, dels quals 614 a Catalunya. És per això que el partit polític Vox, a través de la seva portaveu en temes de Sanitat, María García Fuster, va presentar una proposta de Resolució al Parlament de Catalunya que ha estat rebutjada per la Cambra.
Per posar-nos en situació, és important conèixer les xifres i l’entorn sociològic que suposen les defuncions per suïcidi a Espanya en general i a Catalunya en particular. Les defuncions per suïcidi a Espanya han experimentat un ascens des de l’any 2018 fins al 2022. La xifra de suïcidis es va incrementar en aquest període prop d’un 20%, passant de 3.539 el 2018 a 4.227 el 2022. L’any 2023, el nombre de suïcidis va descendir a 4.116, segons les dades definitives publicades per l’INE.
Tanmateix, aquest descens no es va produir en tots els grups d’edat. Així, en els grups de 15 a 29 anys i de 30 a 44 anys, el nombre de suïcidis el 2023, respecte al 2022, va augmentar en 13 i 30, respectivament. Les dades provisionals del primer semestre de 2024 revelen un descens important en la xifra global de suïcidis a Espanya. El nombre de morts per suïcidi en aquest període va ser de 1.842, mentre que en el mateix període de 2023 el nombre va ser de 2.107, cosa que suposa una disminució del 12,6%. El descens observat en aquest primer semestre de 2024 s’ha produït en tots els grups d’edat a partir dels 15 anys, com es pot apreciar a la taula següent.
La proposta de Resolució de Vox, resumida en sis punts, és la següent:
1.- Redactar informes semestrals i dirigir-los a la Comissió de Salut, indicant totes les dades i les seves variacions, amb lliurament immediat per a la seva anàlisi.
2.- Dissenyar campanyes d’informació entre els adolescents (part important dels suïcidis es produeixen en aquestes edats juvenils).
3.- Garantir que en tots els centres sanitaris catalans hi hagi personal especialitzat i qualificat per atendre aquest tipus de pacients i persones especialment vulnerables.
4.- Garantir, així mateix, els llits d’hospitalització necessaris per atendre aquests pacients amb patologia mental que ho requereixin i, especialment, per a joves amb trastorns de l’alimentació, de la personalitat o amb addiccions.
5.- Augmentar les places de Centres de Dia per a pacients amb patologia psiquiàtrica.
6.- I, finalment, promoure convenis laborals amb empreses destinades a joves per afavorir la seva reinserció social i ajudar-los a assolir la seva autonomia personal.
Desgraciadament, a la política no sempre les millors propostes, les millors idees o les millors intencions són escoltades, com recrimina la diputada de Vox, María García Fuster, en el següent vídeo: