Amb el 90,18% dels vots, Puigdemont ha estat elegit president de Junts i fa un partit a la seva mida

Qui són aquest 10% que no van votar Puigdemont en el seu Congrés?

Nueva dirección de Junts

En un cap de setmana passat per aigua a l'exterior de l'antiga fàbrica Llobet-Guri de Calella de la Costa, a Barcelona, Carles Puigdemont ha estat elegit president de Junts amb gairebé la totalitat dels vots dels congressistes, un 90,18%. 

La qüestió és saber qui forma part d’aquest 10% de votants que no estan d'acord amb el lideratge absolut i absolutista de Carles Puigdemont. Probablement, el cercle proper de la ja expresidenta Laura Borràs, a qui Puigdemont “ha col·locat” al capdavant de la Fundació Fundem per tenir-la entretinguda i que no destorbi, sigui qui ha demostrat estar en desacord amb el fet que Puigdemont recuperi l'hegemonia total d'un partit que, encara que en la distància i en l'ombra, no ha deixat de dirigir. 

En qualsevol cas, l’estratègia de “confrontació” amb el PSC i de continuar pressionant (perdó, negociant) amb el PSOE cada lletra de cada projecte, proposta o iniciativa dels socialistes al Congrés dels Diputats ha estat recolzada pel 100% dels congressistes. Al darrere de Puigdemont, el número 2 del partit i el número 1 a Catalunya mentre l’expresident segueixi a l’autoexili i no pugui acollir-se a la Llei d’Amnistia, ha estat ratificat com a secretari general, Jordi Turull.

En els discursos de la jornada dominical de clausura, tant Turull com Puigdemont (via telemàtica) han reafirmat l’estratègia de tensió amb el PSOE, però sense deixar de banda l’antiga estratègia de la DUI. Una mena de combinació de “pastanaga i bastó”, depenent del moment, però recordant que el camí cap a la independència unilateral és sempre en l’ADN de Junts. Una mala notícia per al PP “pactista” que veu Junts com a “col·laborador necessari” per a una possible moció de censura a Madrid. 

La junta presidida per Puigdemont i dirigida per Turull tindrà com a adjunt David Saldoni, que continua sent la seva mà dreta. Els vicepresidents representen una gran renovació, i només es manté de la directiva anterior Josep Rius. Les altres vicepresidències són ocupades per Antoni Castellà, Míriam Nogueras i Mònica Sales. 

Com a secretària d’organització, hi haurà Judith Toronjo. És diputada al Parlament des de la passada legislatura i va ser secretària general de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC). Releva en el càrrec un dels afins confessos a Laura Borràs, l’exregidor de Badalona David Torrents. A la secretaria de finances continuarà Teresa Pallarès. 

L’executiva es completa amb noms que són una mostra clara de les diferents corrents del partit i de l’equilibri de forces que s’ha buscat. Repeteixen Anna Erra, Gemma Geis, Glòria Freixa, Joan Canadell, Jordi Fàbrega, Salvador Vergés, Jeannie Abella, Josep Maria Cruset, Francesc Ten, Jaume Giró, Victòria Alsina i Violant Cervera. Les novetats són Anna Navarro, Ennatu Domingo, Ariadna Urroz, Aleix Sarri, Isidre Sierra, Teresa Vallverdú, Oriol Izquierdo, Assumpta Cros i Xavier Vinyals. 

Pilar Calvo serà la nova presidenta del Consell Nacional, màxim òrgan del partit entre congressos. Un lloc que fins ara estava presidit per Josep Rull, qui havia manifestat la seva intenció de no repetir en el càrrec en ser president del Parlament.