A través d'un missatgte d'uns 5 minuts de durada emès per televisió i xarxes socials amb motiu de la Diada

Salvador Illa emet el seu primer discurs com President de la Generalitat

Missatge de Salvador Illa en la vigília de la Diada

Salvador Illa emet el seu primer discurs com President de la Generalitat a través d'un missatgte d'uns 5 minuts de durada emès per le televisió catalana i les xarxes socials. En un discurs molt institucional i sense ganes "de fer sang" a ningú Illa ha puntualitzat que "és tan important que els serveis públics de Catalunya recuperin l’excel·lència que els ciutadans i ciutadanes us mereixeu" referint-se a l'educació i els serveois públics en gene.ral

El president Illa ha recordat l'obligació que tè el seu govern en garantir l’accés a l’habitatge, sobretot als nostres joves, en garantir uns salaris dignes per als treballadors i per a les treballadores i en garantir la plena igualtat entre homes i dones, els que considera tres punts bàsics de govern. 

Tanmateix Salvador Illa ha insistit als ciutadans i ciutadanes de Catalunya que "tothom que ve a millorar Catalunya és català". Amb els mateixos drets i els mateixos deures que tenim tots nosaltres.

El missatge s’ha emès al costat de les quatre columnes de la Llotja de llevant del Palau de la Generalitat. Al fons d'aquesta ubicació, s'observa el bust de Josep Tarradellas, de l’escultor Josep Maria Subirats, un element per reivindicar la seva figura i la seva capacitat de diàleg.

A continuació aquí tenen íntegre el discurs de Salvador Illa i, al final de tot, el vídeo amb el seu missatge:

DISCURS DE SALVADOR ILLA (nit del 10 de setembre del 2024):

Benvolguts conciutadans i benvolgudes conciutadanes, bona nit.

M’adreço a tots i a totes vosaltres per primera vegada com a president de la Generalitat de Catalunya per desitjar-vos una bona Diada.

La Diada és un dels dies més significatius del nostre calendari. Una jornada per gaudir, per passejar. Per reflexionar qui som i cap a on volem avançar com a país i com a societat. Una jornada per refermar la nostra voluntat de ser i de conviure. Però, sobretot, la Diada nacional ha de ser un moment per a compartir i per a retrobar-nos. Perquè la Diada ens pertany a tots els catalans i a totes les catalanes.

El món està vivint canvis profunds i accelerats, com feia molts anys que no vèiem: canvis econòmics i socials, canvis geopolítics, canvis tecnològics i també canvis mediambientals. Canvis que presenten riscos i també oportunitats. Per a esquivar els riscos i aprofitar les oportunitats és important que posem l’accent en allò que ens uneix. Per esquivar els riscos i aprofitar les oportunitats cal que confiem en nosaltres mateixos, en Catalunya i en la seva pluralitat.

Us vull dir que jo tinc plena confiança en el país i en la seva gent. Venim de lluny: aquests darrers dies he tingut l’oportunitat de reunir el Govern al Monestir de Poblet i de ser a l’Abadia de Montserrat per inaugurar amb el pare abat i la comunitat benedictina els actes del Mil·lenari. Dos referents, Poblet i Montserrat, que ens recorden les nostres arrels i ens projecten al futur. Un futur que es construeix a les escoles, com l’escola Salvador Dalí de Figueres que vaig visitar ahir, on els mestres i alumnes, com a tantes escoles i instituts que heu iniciat el curs, estan fent una bona feina.

Tinc la plena convicció que una nació pròspera i justa per a tothom es construeix de debò a les aules, als centres d’atenció primària, a les biblioteques, als casals de la gent gran i als carrers i places d’uns barris segurs. Per això és tan important que els serveis públics de Catalunya recuperin l’excel·lència que els ciutadans i ciutadanes us mereixeu. Atendre aquesta prioritat ens farà millors com a país.

I també, és clar, garantir l’accés a l’habitatge, sobretot als nostres joves. Garantir uns salaris dignes per als treballadors i per a les treballadores. I garantir la plena igualtat entre homes i dones. Es tracta de tres reptes que comparteixen tres premisses bàsiques: Generar prosperitat, prosperitat compartida, governar amb les prioritats correctes i governar per a tothom.

Per això també estarem al costat dels centres de recerca punters que tenim a Catalunya, de les universitats, del teixit empresarial i productiu emprenedor i del sector agroalimentari.

Serveis públics d’excel·lència, societat civil dinàmica i vull destacar la tercera fortalesa de Catalunya: la seva diversitat. Catalunya també s’ha fet a si mateixa gràcies al treball de generacions de persones vingudes dels pobles d’Espanya i d’arreu del món. No podem tancar els ulls a la realitat del fenomen migratori. Es tracta d’una emergència global fruit de la desigualtat al món i que cap país pot resoldre tot sol. Catalunya sempre ha estat terra d’acollida i terra solidària. I ara tornarà a ser exemplar.

Ciutadans i ciutadanes de Catalunya: tothom que ve a millorar Catalunya és català. Amb els mateixos drets i els mateixos deures que tenim tots nosaltres.

La Diada és un bon moment per mirar el futur amb optimisme i amb esperança. Tenim molt a millorar i tenim molta feina per fer. No tinc cap dubte que la farem i que la farem bé. Perquè quan escollim els objectius, Catalunya demostra el seu veritable potencial. Catalunya és i ha de ser un projecte col·lectiu que ens vinculi a tots i a totes sense distincions. Tenim el capital humà, social i polític per fer-ho.

Com us deia a l’inici, en aquest món de canvis res ens és aliè. Per això l’11 de setembre també tenim un record per a les víctimes de l’atemptat de Nova York de l’11 de setembre de 2001, ara fa ja 23 anys. I també vull enviar una abraçada afectuosa a la comunitat xilena en l’aniversari de la mort de Salvador Allende, l’11 de setembre de 1973, símbol de la defensa de la democràcia.

Ciutadans i ciutadanes de Catalunya, la Diada és una gran invitació a conviure i a compartir. Gaudiu-la amb alegria i civisme.

Molt bona Diada a tots i a totes!