Barcelona: Comença a caminar el supercomputing
Barcelona acull des d'ahir i fins demà divendres el llançament del International Trillion Parameter Consortium (TPC) –en anglès, consorci del bilió de paràmetres– que reuneix moltes de les grans institucions de supercomputació del món per a accelerar el desenvolupament de la intel·ligència artificial generativa en la ciència i l'enginyeria. Aquesta associació, creada l'any passat, té previst facilitar la col·laboració entre els experts en IA i en computació d'altes prestacions, els científics i els centres de supercomputació amb l'objectiu final del millor aprofitament de la IA per a la recerca. L'amfitrió de la trobada és el Barcelona Supercomputing Center (BSC), que alberga el supercomputador MareNostrum 5.
Mateo Valero, director del BSC, va assenyalar en la presentació del consorci que “el poder predictiu dels models lingüístics de grans dimensions els ha fet cada vegada més essencials en molts àmbits científics, cosa que planteja nous reptes, però també importants oportunitats. Aquest esdeveniment és una ocasió per explorar com la IA generativa està reconfigurant la ciència i l'enginyeria, i per a accelerar l'adopció en diversos camps”.
El consorci s'ha organitzat en grups de treball que durant els dos pròxims dies debatran com coordinar-se per a aprofitar els recursos que ofereixen disposar de les màquines de computació més potents del món per a construir models de llenguatge d'intel·ligència artificial dedicats a la ciència i la recerca.
L'últim objectiu del TPC és crear una xarxa mundial de recursos i coneixements que faciliti el treball en equip juntament amb “la formació de la pròxima generació d'investigadors en IA i disciplines afins interessats en el desenvolupament i l'ús de la IA a gran escala per a l'avanç de la ciència i l'enginyeria”.
En definitiva, enfront dels grans projectes privats de desenvolupament d'intel·ligència artificial, els grans centres mundials de supercomputació busquen que la tecnologia estigui al servei del bé comú i es regeixi pels mateixos principis ètics que regeixen la ciència i la recerca. La proposta presentada a Barcelona és que el TPC actuï amb “transparència, imparcialitat i pràctiques ètiques de IA, inclosa l'adaptació a les directrius científiques i governamentals, el foment de la transparència, la mitigació dels prejudicis, la detecció de la fiabilitat, la protecció de la privacitat, el foment de la col·laboració i l'adopció de l'adaptabilitat” en el desenvolupament propi que faran de la IA.
En l'esdeveniment participen alguns dels principals responsables de centres de supercomputación mundials, com el japonès Satoshi Matsuoka, director del centre per a la ciència computacional RIKEN, encarregat del desenvolupament del supercomputador Fugaku, que va mostrar en un exemple com la IA pot ser d'utilitat en un fenomen com els tsunamis, d'especial importància al seu país. L'entrenament d'un model d'intel·ligència artificial, segons va mostrar Matsuoka, pot fer possible obtenir de forma molt precisa i ràpida les previsions d'inundacions abans que un tsunami aconsegueixi terra, la qual cosa pot ajudar a prevenir millor i advertir a les poblacions que seran afectades.
Un dels promotors principals del consorci és Rick Stevens, director associat del Argonne National Laboratory dels Estats Units, que ha construït el supercomputador Aurora, una màquina de la categoria exaescala, que és com es denominen els primers sistemes que aconsegueixen una potència d'un exaflop, 1018operaciones de coma flotant per segon. Per a entendre la seva potència, basta recordar que el processador d'un mòbil actual funciona a una freqüència d'un gigaherzio, mil milions de cicles per segon, i que un supercomputador exaescala funciona a mil milions de vegades aquesta velocitat.
Stevens va explicar ahir el desenvolupament d'alguns dels projectes que la seva organització duu a terme als Estats Units. Entre les qüestions per resoldre va apuntar “com pot la IA per a accelerar el desplegament de desenvolupament de fonts d'energia que ens ajuden en la transició energètica per a la gestió del clima mundial?”.
Diversos grups de treball internacionals debatran en els pròxims dies com coordinar-se
Fabrizio Gagliardi, representant del BSC en el consorci i coordinador de la trobada de Barcelona, va assenyalar que “l'elevat cost computacional de l'entrenament d'aquests models exigeix esforços compartits. En abordar reptes com l'intercanvi de dades, la concessió de llicències i el desenvolupament ètic de la IA, el TPC pretén reduir la duplicació d'esforços i accelerar els avanços a IA”.