Opinió

Alba Barnusell: es moment de pendre decisions

L'estiu ha estat tota una montaña rusa per als polítics socialistes de la capital del Vallès Oriental, Granollers. D'una banda, tots es van posar molt contents amb la investidura de Salvador Illa com a President de la Generalitat. No en va, no només són companys de partit i paisans comarcals sinó també companys de "fatigues" i lluites polítiques des de fa molts anys. Un “subidón” sens dubte.

El problema (la baixada) ve a continuació quan ningú esperava que el tinent d'alcalde Jordi Terrades (qui tenia un meravellós viatge a Egipte junt amb la seva família preparat per a aquestes dates) se li encomanés la tasca de dirigir i controlar l'àrea més forta i pesada del Govern socialista de la Generalitat, com a secretari general de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, àrees que depenen de la consellera Sílvia Paneque, formant part en el que s'ha anomenat "sottogoverno" de Salvador Illa. És a dir, els pesos pesants de confiança plena, autèntiques mans dretes del nou president.

Tot el món socialista granollerí (i els no socialistes com jo també) s'ha alegrat, i molt, pel nou destí més que merescut de Jordi Terrades, però alhora ha deixat un buit (per no dir un forat) enorme que cal tapar. I aquí no valen pedaços. Terrades dirigia des de fa dues dècades les àrees més "delicades" de l'Ajuntament com són Hisenda, Contractació i Patrimoni, Recursos Humans i Organització. Deixa un autèntic trencaclosques acompanyat d'un mal de cap de nivell superlatiu per a l'alcaldessa Alba Barnusell, que haurà de donar resposta a molts "melons" oberts i prendre solucions amb urgència.

D'entrada, la baixa de Terrades produeix l'ingrés de Vanessa Jiménez com a regidora, la 14a de la llista, en ser incompatible per a Terrades simultaniejar el seu càrrec a la Generalitat i la regidoria. Òbviament, caldrà assignar-li cartera a la nova regidora un cop admeti el seu nomenament en el Ple. De tota manera, Vanessa Jiménez no està especialitzada en la gestió interna i pressupostària que dominava Terrades, per la qual cosa hauran d'assumir aquestes carteres altres companys de consistori.

Per pes, coneixement i capacitat és probable que tant Álvaro Ferrer com Gemma Giménez, assumeixin aquestes funcions. No en va són el primer i segon tinent d'alcalde de la ciutat. Ara afegim-hi que la regidora Andrea Canelo, per allò de l'Inem particular que té el PSC i que obliga Salvador Illa a posar persones de confiança al seu voltant, passa a ser Diputada al Congrés dels Diputats a Madrid en ser la 17a de la llista socialista de Barcelona al congrés de les passades eleccions generals.

Segur que a aquestes alçades Andrea Canelo es recordarà de la conversa que vam tenir a peu d'urna en la jornada electoral (jo com a votant, ella com a apoderada) en què parlàvem dels molts casos de "corriment" de la llista que podien fer-li anar al Congrés al llarg d'una legislatura. Doncs dit i fet. Canelo, que en principi es mantindrà com a regidora, pretén simultaniejar ambdues funcions; actualment és la 3a tinent d'alcalde i responsable d'àrees tan sensibles com Via Pública, Neteja i Gestió de Residus; Serveis Municipals i Manteniment. Només Barnusell i ella saben si podrà simultaniejar les dues responsabilitats: la regidoria municipal i el seu lloc de Diputada al Congrés.

Si fins al moment l'alcaldessa Barnusell manejava una coctelera realment difícil, el que li complicarà tot és mirar-se davant del mirall i decidir si aprofita, o no, els moviments que ha de fer per treure-li la responsabilitat de Cultura al regidor Martí Pujadas i donar-la a un altre dels seus companys de govern municipal, després del desgavell muntat amb les classes de "guerrilla urbana" Blaucops de la colla dels Blaus, les més que probables denúncies dels mossos d'Esquadra i la fiscalia per "delicte d'odi" i els embolics i diferències de prisma i opinió amb les colles dels Blancs i els Blaus en com gestionar aquesta Festa Major. Això sense parlar del desmantellament de Ràdio Granollers i altres facetes de la seva gestió com a regidor.

Alguns oportunistes han sol·licitat públicament (PP) el cap/dimissió d'Alba Barnusell, encara que després li han demanat perdó i li han dit d'amagat allò de "jo no volia, però aquests de la central m'han obligat...". Altres han demanat la de Martí Pujadas. I alguns pocs mitjans de comunicació, la dels dos. En realitat, entenc que l'alcaldessa no pot estar en tot i per això té els seus "directors generals" polítics (anomenats regidors); entenc que són els regidors els que s'han d'apartar si no són capaços de gestionar moments i evitar problemes.

En qualsevol cas, poc temps li queda a Alba Barnusell per prendre totes aquestes decisions i veure si dirigeix l'Ajuntament i el govern socialista de la ciutat amb mà ferma o deixa passar el moment sense donar la solució a les mancances de gestió per por a una crisi interna. En pocs dies sortirem de dubtes.