La importància de l’últim trimestre de l’any per als nostres municipis: és hora d’implicar-se!

El final de l'any no només porta el fred i la preparació per a les festes, sinó que per als nostres municipis i ajuntaments suposa un dels moments més crucials de la seva gestió: la preparació de les ordenances fiscals i el pressupost municipal. Per a aquells que no estiguin familiaritzats amb aquests termes, deixeu-me explicar breument la importància d’aquests processos.

Durant l'últim trimestre, els ajuntaments es dediquen a revisar i modificar les ordenances fiscals, és a dir, les normes que regulen els impostos i taxes que paguem: des de l'IBI (Impost sobre Béns Immobles) fins a la taxa d’escombraries o qualsevol altre tribut que afecta directament les nostres vides quotidianes. És en aquesta època de l'any quan es decideixen possibles pujades, ajustos o fins i tot noves taxes que, per descomptat, influeixen en la butxaca de tots els veïns. Això no és només un tràmit tècnic, sinó una qüestió clau que determina quant pagarem i com es gestionaran els recursos públics del nostre municipi.

I, per si no n'hi hagués prou, també és el moment d'aprovar el pressupost municipal, el pla econòmic que marca quins projectes i serveis es finançaran l'any següent. Aquest document és essencial, ja que sense un pressupost aprovat abans de final d'any, l'ajuntament no pot començar el nou any amb claredat ni amb els projectes definits. En resum: si volem que el nostre municipi avanci, que els carrers es mantinguin nets, que es construeixin nous parcs o que hi hagi millors serveis públics, tot depèn de com es gestionin aquestes decisions en aquest últim tram de l'any.

Però, quin és el paper dels ciutadans en tot això? Aquí ve la part important: els plens municipals on es discuteixen i aproven aquestes mesures són oberts al públic. Sí, sí! Qualsevol veí pot assistir-hi, escoltar els debats i, en molts casos, fins i tot formar-ne part. És en aquests plens on es decideixen qüestions que afecten directament la teva qualitat de vida, i no només cada quatre anys durant les eleccions.

La meva invitació és clara: participa en la vida municipal. És fàcil queixar-se quan alguna cosa no ens agrada, però quants de nosaltres ens involucrem en aquests moments clau? Ser present als plens no només et permetrà estar informat, sinó també aportar la teva veu en decisions que impacten el teu dia a dia. Si mai has assistit a un, ara és el moment perfecte per començar. Perquè, encara que no ho creguis, la teva opinió compta, i els regidors i responsables municipals hi són per escoltar aquells a qui representen.

No esperem que arribi el període electoral per interessar-nos pel que passa al nostre municipi. Si volem que els nostres barris millorin, si desitgem millors infraestructures o més serveis, hem d’implicar-nos durant tot l’any, especialment en moments crucials com aquest. Els impostos i el pressupost no són assumptes llunyans o tècnics, són les eines amb les quals es construeix el futur del nostre municipi!

Així que, estimats veïns, us animo a apropar-vos a l’ajuntament, a participar als plens i a ser part activa en les decisions que modelen el lloc on vivim. Al cap i a la fi, el municipi el fem entre tots.