Aprofitant la festa nacional de la Revolució del Rei i el Poble

El rei del Marroc indulta a 5.000 conreadors de cànnabis

El rei del Marroc, Mohamed VI, va atorgar el dilluns a la nit l'indult a 4.831 persones empresonades, processades o baix ordre policial de cerca pel cultiu i distribució de cànnabis, la gran majoria pagesos de la regió del Rif, situada en el nord del país. La mesura de gràcia s'emmarca en la festa nacional de la Revolució del Rei i el Poble, que enguany celebra la seva 71a edició i que sol anar acompanyada de la concessió d'indults reals. La decisió era llargament esperada després que en 2021 el Parlament marroquí aprovés una llei que permet el cultiu del cànnabis per a fins terapèutics i industrials. L'ús recreatiu roman prohibit.

Mohamed VI, rey de Marruecos
photo_camera Mohamed VI, rei del Marroc

Dels indultats, 548 es trobaven a la presó, mentre que altres 137 havien estat condemnats, però es trobaven en llibertat, segons ha informat l'agència oficial marroquina MAP. La resta havien estat processats per una activitat que en el moment de l'obertura de les perquisicions era il·legal, però que havia deixat de ser-ho. Encara que els dies previs s'havia especulat en les xarxes socials amb què algun pres polític podria veure's també beneficiat del perdó real, aquest no ha estat finalment el cas.

Amb la legalització del cànnabis en 2021, el Parlament marroquí va tractar de calmar els ànims a la regió del nord del Rif, marginada per Rabat en les seves inversions des de fa dècades i un dels principals focus d'oposició al règim. La nova legislació no permet el cultiu de la planta d'ús psicotròpic en tot el país, sinó només en les tres províncies del nord que formen part del Rif, Alhucemas, Chauen i Taounat. La zona posseeix una llarga tradició en la producció del cànnabis, i un estudi de l'ONG Global Initiative xifra entre 96.000 i 140.000 les famílies que viuen directament o indirectament de la seva comercialització, la majoria petits agricultors. En 2016, el llavors president de la regió, Ilyas al Omari, va afirmar que un 80% dels ingressos de la zona estaven relacionats amb el cànnabis.

Més a Internacional