Aquest coneixement ha de contribuir, mitjançant l'anàlisi de la situació econòmica del territori, a la definició de les estratègies futures que permetin la dinamització econòmica, social i ocupacional del Vallès Oriental en un context de concertació territorial.
El procés metodològic emprat en aquest projecte ha estat dissenyat per proporcionar una diagnosi sòlida i rigorosa de la situació socioeconòmica i laboral del Vallès Oriental, mitjançant una combinació d’eines qualitatives i quantitatives.
Aquesta diagnosi, elaborada per la consultora Daleph, s’ha estructurat en diverses fases que s’han dut a terme al llarg de diferents mesos, involucrant agents clau de la comarca i utilitzant múltiples fonts d’informació.
S’ha examinat la distribució geogràfica de la comarca, les infraestructures clau i les característiques socioeconòmiques del territori. També s’ha analitzat la mobilitat contractual i les dinàmiques d'ocupació i atur a la comarca, oferint una visió completa del mercat laboral del Vallès Oriental. També s’han incorporat entrevistes en profunditat amb agents clau del territori per captar les seves perspectives sobre els reptes ocupacionals.
S’ha realitzat un estudi exhaustiu dels serveis ocupacionals del Vallès Oriental, amb especial atenció al funcionament del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). Aquesta anàlisi permet identificar els punts forts i les àrees de millora en la gestió dels serveis ocupacionals dins de la comarca, de cara a l’elaboració del Pla Estratègic de desenvolupament econòmic i l’ocupació.
Aquest procés metodològic participatiu ha garantit una diagnosi ajustada a la realitat socioeconòmica del territori i ofereix una base sòlida per a la formulació de polítiques públiques eficients i sostenibles.
El document reflexiona en què és crucial que la comarca continuï abordant els reptes per fomentar el desenvolupament econòmic i la creació d'ocupació de qualitat. Això s'ha de fer considerant les mesures que han afavorit el desenvolupament en els darrers anys i assegurant que aquest es mantingui equilibrat, compartit i sostenible a curt, mitjà i llarg termini.
Algunes de les dades extretes d’aquesta Diagnosi Estratègica:
- Creixement del 26,5% de la població del Vallès Oriental els darrers 20 anys. La immigració ha estat un factor clau per al creixement demogràfic.
- El percentatge de població estrangera s’ha mantingut estable.
- L'estructura demogràfica de la comarca mostra un envelliment progressiu.
- Dèficit de reemplaçament laboral, que pot dificultar la sostenibilitat econòmica de la comarca a llarg termini.
- La natalitat ha experimentat un descens sostingut en els últims anys.
- Gairebé un terç de la població (32,17%) ja té educació superior, però encara hi ha un 43% amb només estudis primaris o inferiors. A més, un 30% ha completat estudis secundaris, cosa que dona una visió mixta del nivell educatiu de la comarca.
- Un 5,78% dels joves d’entre 15 i 29 anys té un nivell formatiu d’educació primària o inferior. Aquest grup constitueix una prioritat en les polítiques d’ocupació, atès que el 12,63% de les persones a l'atur són d’ aquest col·lectiu.
- Les persones majors de 45 anys representen el 61,78% de les persones a l'atur.
- El 46,92% del total de persones aturades al gener de 2024 correspon a persones amb més de 12 mesos a l’atur, un col·lectiu amb un alt risc d’exclusió laboral.
- Tot i una integració laboral del 52,9%, la taxa d'atur del col·lectiu migrant és superior a la mitjana.
- En activitat econòmica i teixit empresarial, la comarca ha aconseguit recuperar-se de la pandèmia amb un augment del 2,7% respecte al 2022 i un increment acumulat del 2,0% en el període 2019-2023.
- En ocupació, al juny de 2024 el Vallès Oriental va assolir un rècord històric amb 196.315 persones ocupades, un increment de 5.630 persones (+3,1%) respecte al mateix mes de l’any anterior. Aquest creixement reflecteix la recuperació sostinguda després de la pandèmia, arribant a la xifra més alta des del 2018.
- Els sectors econòmics que en aquests moments ofereixen un percentatge més elevat de llocs de treball al Vallès Oriental són les indústries manufactureres (31,80%) i el comerç (19,88%), seguits per les activitats administratives i serveis auxiliars (7,60%) i les activitats sanitàries i de serveis socials (6,77%).
- Respecte la competitivitat, la comarca ocupa la 6a posició en el rànquing comarcal de competitivitat de Catalunya, amb una millora destacada respecte a anys anteriors. Els avenços en la digitalització, infraestructures i qualificació de la població han estat factors claus per escalar fins la sisena posició.
Aquesta diagnosi estratègica és el pas previ a l’elaboració del Pla Estratègic de desenvolupament econòmic i l’ocupació, que es durà a terme durant l’any 2025, i que actualitzarà el Pla Estratègic del període 2018-2025, d’acord amb les directrius consensuades en el darrer plenari de la TVOA de desembre.