El Marroc està patint aquesta malaltia que ja a mort 116 persones l'últim any i mig

Marroc exporta el xarampió: 7 cassos confirmats a Catalunya al gener

Durant el mes de gener de 2025 s’han confirmat 7 casos de xarampió, 4 dels quals són importats, tots ells procedents del Marroc. Són 2 dones i 5 homes, 2 no estaven vacunats i n’hi ha 2 dels quals es desconeix l’estat vacunal. Dels 3 restants, 1 cas és secundari d’un dels casos importats del Marroc i l’origen dels altres 2 és desconegut. Dels 3, hi ha 1 dona vacunada, 1 home no vacunat i 1 home del qual es desconeix l’estat vacunal. Afortunadament, fins el moment, no hi ha cap mort.

El virus del sarampión
photo_camera El virus del xarampió

El xarampió és una malaltia vírica molt contagiosa que comença amb símptomes similars als catarrals (ulls vermells, secreció de nas, tos i febre superior als 38 °C) i, més endavant, apareix una erupció vermellosa característica que s’inicia al cap i es va estenent a la resta del cos. Aquesta malaltia pot ser greu especialment en persones amb dèficits nutricionals i no vacunades. En alguns casos pot ser mortal.

En comunicat de premsa el director d'epidemiologia i control de malalties del Ministeri de Salut del Marroc va exposar que, a causa de la baixa vacunació al país, actualment s’està gestionant una epidèmia de xarampió que ha registrat 25.000 casos entre setembre de 2023 i gener de 2025, amb 116 morts.

Aquesta situació augmenta el risc d’importació de casos de xarampió al territori de Catalunya. La vacunació és la mesura de prevenció més eficaç per tal d’evitar aquesta malaltia. Per aquest motiu, des de Salut Pública, es recomana que, en cas de sospita clínica, cal valorar l’antecedent de viatge al Marroc o, en cas que s’hagi previst de realitzar un viatge a aquest país, se segueixin les recomanacions vacunals segons el calendari establert.

En cas de sospita clínica de xarampió, els professionals sanitaris han de prendre les mesures de protecció individual, procedir a l’aïllament del cas i comunicar-ho de manera urgent als Serveis de Vigilancia Epidemiológica Territorials (SVE) o al Servei de Urgències Epidemiològiques (SUVEC) Cal valorar, també, la comunicació de contactes que hagin estat exposats a un cas confirmat de xarampió al país de origen, per fer-ne el seguiment, si escau.

Actualment, es disposa de punts de vacunació postexposició contra el xarampió a tot el territori català, oberts els caps de setmana i festius, per derivar-hi des de vigilància epidemiològica els contactes de possibles casos.

Més a Catalunya