Alba Barnusell: “Posem les persones al centre del pressupost”
L’alcaldessa Alba Barnusell (PSC) va remarcar en la seva intervenció de cloenda del ple que “el pressupost és una eina viva i en evolució, que serveix per fer realitat compromisos que surten del programa electoral i es reflecteixen en el PAM (Pla d’Actuació Municipal). A partir del debat, tot el que pugui sumar s’incorporarà, perquè posem al centre del pressupost les persones, perquè visquin millor a la nostra ciutat”.
Barnusell va afegir que “tenim la mirada posada en les petites inversions, no només en les grans que ens proporcionen els fons europeus, perquè és amb aquestes petites inversions que aconseguim millorar la qualitat de vida dels veïns de Granollers”.
També va destacar que aquest pressupost ha estat realitzat “gràcies a un treball rigorós, curós, extens i amb aliances entre els diversos departaments i alguns partits polítics”. Finalment, va posar en valor la disposició de 8.000 m² de terrenys al Lledoner: “No hem d’oblidar que el valor dels solars és de 3,6 milions d’euros, que hem posat a disposició del Govern de la Generalitat per a la creació d’habitatge social assequible, amb al voltant de 140 pisos”.
Increment d’inversions
La part més rellevant del pressupost recau en les inversions, que passen a ser de 21,2 milions d’euros. Això significa que el 18% del pressupost es destinarà a inversions. Cal recordar que d’aquesta quantitat, 8 milions es traslladen des del 2024, ja que les obres encara no han estat executades. Dels 13,2 milions restants per cobrir inversions, 6,4 milions provenen de subvencions i 6,65 milions de nous préstecs.
Les inversions més importants inclouen 800.000 euros per finalitzar les obres dels 17 pisos de lloguer social del Passeig de la Muntanya, amb la intenció de lliurar-ne les claus el primer semestre del 2025. També es destinaran més de 2 milions per millorar la mobilitat, l’accessibilitat, l’estat dels carrers i el reverdeciment de la ciutat, a més de 750.000 euros per a la remodelació i millora de voreres, paviments i espais urbans.
A més, s’invertiran 375.000 euros en la millora de l’arbrat, espais verds i jardins. Tant és així que la partida destinada al manteniment de parcs i jardins augmenta un 15%, arribant a 1.369.360 euros.
Projecte d’anella verda i nova potabilitzadora
El projecte d’anella verda i la construcció de la nova planta potabilitzadora són dues de les grans inversions previstes. L’any vinent es construirà la nova passarel·la que permetrà connectar millor el Congost amb la ciutat, un projecte valorat en gairebé 1.400.000 euros i cofinançat amb la Diputació de Barcelona.
La nova planta de tractament d’aigua que potabilitzarà l’aigua dels Pous d’en Serra tindrà un cost d’1.013.250 euros, finançada per l’ACA (521.500 euros) i per la Diputació de Barcelona (609.000 euros).
Transport, entorns segurs i empreses
L’aposta pel transport col·lectiu urbà de viatgers, a través de Transgran, es referma l’any 2025 amb un augment de gairebé el 33% en els recursos destinats per part de l’Ajuntament, passant de 1.175.000 a 1.562.000 euros. Aquest increment permetrà consolidar les millores en les línies 1 i 6 implementades el darrer trimestre del 2024.
El pressupost també inclou una inversió de 80.000 euros per a entorns escolars segurs i saludables. Així mateix, preveu un augment de 40.000 euros en les subvencions per a la creació d’empreses, passant de 80.000 a 120.000 euros. També es contemplen 45.000 euros addicionals per a la promoció econòmica i comercial de la ciutat i el centre històric.
Nou teatre a Roca Umbert, remodelació muralles i millora d’equipaments esportius
Un dels projectes importants en l’àmbit cultural és el nou teatre que s’obrirà a Roca Umbert Fàbrica de les Arts, un espai de creació que acollirà espectacles de petit format i que serà finançat per la Diputació de Barcelona (1.000.000 euros) i amb 300.000 euros del pressupost local.
La rehabilitació i posada en valor de les muralles medievals és una altra de les inversions destacades, amb un cost previst d’1.663.177 euros, íntegrament finançat pel Govern de l’Estat.
Pel que fa a l’esport, el 2025 es farà un esforç inversor important amb la posada en marxa del Pla de millora d’equipaments esportius, que comptarà amb una inversió de prop de 600.000 euros. Entre les actuacions previstes, destaquen millores al camp de futbol de l’1 de maig (250.000 euros) i una inversió de 180.000 euros al Palau d’Esports, que inclou la instal·lació d’un ascensor.
La piscina municipal, la gran inversió: 4 milions d’euros
Les piscines municipals seran, un cop més, la partida més important en inversions. Primer, perquè no s’han executat les obres previstes, i aquesta quantitat es trasllada al 2025. I, després, perquè juntament amb 785.000 euros més en crèdits del proper any, s’assolirà la xifra de 4 milions d’euros d’inversió.
Esperem que finalitzi d’una vegada aquesta mastodòntica obra, que va començar valorant-se en la meitat i que ha tingut nombrosos inconvenients de tot tipus (retards per la covid, suspensió de pagaments dels constructors designats, un nou concurs, etc.). Un cúmul de calamitats que no es mereix ni el Club amb més massa social de Granollers (uns 4.500 socis) ni els granollerins.
Reaccions dels partits polítics:
Equip de Govern - PSC: Martí Pujadas, el nou regidor d’Hisenda, va tenir l’encàrrec d’explicar el pressupost com a regidor principal d’Hisenda, després de la marxa de Terrades cap a la Generalitat. En la seva primera intervenció, es va mostrar ràpid, concloent i explícit, detallant que, “malgrat el creixement, presentem un pressupost moderat i amb els peus a terra”.
ERC VOTA ABSTENCIÓ: Núria Maynou va fer un discurs absolutament polític, oblidant-se de les xifres i entrant en detalls. Segons Maynou, “el del 2025 és un pressupost continuista i conservador. El govern socialista es cobreix les espatlles davant les incerteses. No posen damunt la taula projectes polítics i innovadors que donin pes a la ciutat de Granollers”. Igual que la resta de formacions polítiques, va insistir que “ha estat molt difícil treballar amb tan poc temps, però, malgrat això, hem trobat a faltar més recursos en habitatge assequible”.
A més, va destacar que “s’han augmentat propostes per al comerç de la ciutat gràcies a nosaltres i a algun altre partit de l’oposició”. També va expressar dubtes sobre els imports destinats a càrrecs eventuals i gabinets d’alcaldia, com ara la coordinació general (gerència), que “ja advertim que era un cost excessiu i molt difícil d’explicar, arribant als 200.000 euros”. Malgrat això, va concloure indicant que “és difícil abstenir-se quan el millor seria votar en contra, però no podem girar l’esquena a parts del pressupost que coincideixen amb els nostres objectius i amb els de la ciutadania. A més, hi ha aportacions nostres que s’han incorporat a última hora”.
JUNTS VOTA ABSTENCIÓ: Josep Maria Noguera, portaveu de Junts, en una intervenció molt tècnica i plena de detalls, va destacar que han intentat participar en la confecció del pressupost i van lliurar les seves propostes per al 2025 en àrees com habitatge social, promoció econòmica, residències, millores en equipaments, etc. Algunes d’aquestes propostes han estat incorporades pel PSC al pressupost.
Des de Junts consideren que s’haurien d’haver pres mesures estructurals en els ingressos, el finançament i les despeses. També demanen una auditoria de la gestió per actualitzar i modificar les polítiques actuals. “Sembla que volen parlar ja amb vista al 2026”, va concloure. També va destacar que “les inversions del govern amb recursos propis del pressupost del 2024 (crèdits inclosos) eren de 6 milions, i ara seran 6,6 milions sobre els 13”. A més, va remarcar que “queda menys marge de maniobra pressupostària en els darrers anys” i es va felicitar que “algunes de les propostes de Junts per Granollers han estat incloses al pressupost”.
PRIMÀRIES VOTA NO: Joan Ricart, portaveu de Primàries, també es va queixar que les dades proporcionades per l’Ajuntament “ens han arribat tard i amb presses”. Va afegir que el PSC “té el luxe d’una majoria absoluta, però això no els permet entregar la documentació per analitzar-la tan tard”.
Va insistir que “les visions sobre les prioritats de la ciutat són diferents entre vostès i nosaltres” i que “falta un projecte il·lusionant per a la ciutat, capaç de retenir talent i situar Granollers com una de les ciutats més importants de Catalunya i veritable capital comarcal”. Va remarcar que el projecte de l'Avinguda Sant Esteve “no era una prioritat” segons el seu criteri.
PP VOTA NO: Moya va opinar el mateix pel que fa a la necessitat de més temps per treballar i entendre el pressupost. Van deixar un dossier al regidor d’Hisenda amb les propostes del PP. Va expressar el desig que no s’eternitzi la solució a les rampes de la Font Verda i va proposar per a aquest barri un centre cívic.
VOX VOTA NO: Cristina Tarrés es queixa de l’entrega tardana de l’informe de la interventora (a les 13:58 h), poc més de cinc hores abans del Ple. “No he tingut temps de revisar-lo. Nosaltres, els regidors, som polítics, no funcionaris. És insostenible.” Pel que fa al pressupost, opina que “s’acaben les alegries perquè els diners d’Europa arribaran amb comptagotes.”
Després, va canviar el seu discurs cap a la televisió comarcal, indicant que “cal parlar del consorci de la televisió comarcal, VOTV. Qui més hi inverteix és Granollers. És una televisió dels governs locals, no dels pobles ni de la ciutadania. Ni tan sols hi ha debats.” Va demanar a l’alcaldessa que “obri finestres i deixi entrar polítiques de comunicació transversals.”
D’altra banda, va indicar que “la gestió de Roca Umbert ens continua preocupant… és més una càrrega que un actiu per al contribuent. És moment de reflexionar sobre el model i el seu cost. Dos canvis de directius en poc temps, alguna cosa hi passa.” També es va queixar que el manteniment de la ciutat és gairebé nul: “Granollers s’està trencant des del terra.”
PSC VOTA SÍ: Gemma Giménez, com a portaveu del partit socialista, va recordar els pactes assolits i les prioritats que reflecteix el pressupost, detallades en aquest reportatge de *catnoticies.es* sobre el Ple. Va remarcar, entre altres punts, la remodelació dels polígons (pendent de la subvenció de la Diputació), el projecte de la passarel·la del riu Congost, la rehabilitació de les muralles medievals, les obres a l’Avinguda Sant Esteve, la renaturalització del Parc del Congost, la reforma de les piscines, entre altres projectes.
Les rèpliques: el millor del ple
En el torn de rèplica, Martí Pujadas va demostrar un estil contundent, fidel al seu predecessor Jordi Terrades. Va manifestar haver escoltat una sèrie de “mantres” amb els quals no estava d’acord. Va començar remarcant que “em fa gràcia que la portaveu de Vox estigui en contra de la seva direcció sobre política d’habitatge. Tampoc entenc la seva crítica a VOTV”, va dir a Tarrés.
Mentre defensava que “el lloguer del local de la Policia és a 50 anys i val la pena continuar invertint-hi”, es va dirigir al portaveu de Primàries, remarcant que “estic una mica perplex; potser estaria bé que l’any vinent vinguessin a les reunions.” Va recordar a Junts que “el concepte de ‘reanualització’ ens permet disposar d’aquests diners abans que tenir el romanent de tresoreria, donant-nos més capacitat per disposar i gastar.”
Va continuar recordant al portaveu de Junts que “el seu grup proposava reduir 800.000 euros d’ingressos i gastar 1 milió més; això és difícil de quadrar.” A ERC, va indicar que “tot i que venien sense ganes de parlar de números, avui, precisament, és el dia de fer-ho. Malgrat això, hem pactat diverses coses importants.”
Segon torn de rèpliques
Cristina Tarrés va replicar al regidor d’Hisenda dient que “ni tan sols va demanar disculpes per l’entrega tardana de la documentació als grups municipals. Li recomano que actualitzi els seus estudis i faci un màster en organització. Porta camí de quedar-se sense corona si vol ser l’hereu a l’alcaldia.”
Per part seva, Joan Ricart, de Primàries, va agrair el to de Pujadas: “Aquest ple ha de servir per al debat, no per adormir-nos. M’agrada saber que despertem (adreçant-se a Pujadas) un sentiment de perplexitat, i esperem ampliar-lo.” Pel que fa a l’assistència a reunions, Ricart va indicar que “compaginar horaris és complex; assistim a tot el que podem perquè treballem fora d’aquí i no vivim del pressupost de l’Ajuntament.”
Ricart també va destacar que “el problema de les rampes de la Font Verda s’origina per un mal contracte de manteniment de les segones rampes. Haurien de reflexionar si els contractes estan ben fets.” Com a exemple, va posar el cost de les piscines: “Això s’origina per un error en el tipus de contracte i les seves clàusules.”
Per part de Junts, Josep Maria Noguera va incidir que “l’endeutament està dins un ràtio correcte, però hi ha determinats projectes de ciutat on anem amb el fre de mà posat.” També va destacar que “l’Ajuntament no hauria de ser un soci inversor en Lletres del Tresor mantenint fons en comptes corrents; cal invertir en realitats.” Finalment, va remarcar que reben moltes queixes de ciutadans que consideren que paguen massa impostos.
Pau Llobet (ERC) va començar adreçant-se a Tarrés (Vox), demanant-li “que no assenyali ningú.” Va destacar que ERC havia fet “un discurs polític, no de xifres” i va reconèixer que “és cert que es nota que s’està creant un nou espai de discussió entre socialistes i altres partits per buscar consensos. Trobem-nos lluny dels electoralismes. Volem que els pressupostos siguin útils, atrevits i eficaços. La política ha de recuperar el seu prestigi.”
Gemma Giménez, portaveu del PSC, va concloure afirmant que “un dels primers compromisos per al proper any és treballar amb més temps de disponibilitat per als partits i els funcionaris. És el nostre compromís. Aquests pressupostos estan pensats per donar resposta als projectes i problemes que ens planteja la ciutat.” Va remarcar: “No pactarem amb aquells que sembren discòrdia i insulten (Vox).”
L’alcaldessa Alba Barnusell va tancar el ple amb la seva intervenció, i es va procedir al recompte de vots: 13 a favor, 7 abstencions i 5 en contra. ¡Habemus pressupost 2025!