Els premis es van concedir a 3 projectes de rehabilitació cognitiva, inclusió social i creació d'imatges lliures guanyen el Premi Eines 2024

Lliurats els premis "Eines 2024" a Badia del Vallès

Els guardons van ser lliurats en un acte institucional a l'Auditori Municipal Antonio Díaz - El Mago Pop de Badia del Vallès i es distingeixen projectes de transformació social d'àmbit català, vallesà i local. Els projectes guardonats han estat REVIVE, Retícula i Obrador de la pastisseria del Centre Ocupacional del Bosc, projectes compromesos amb, respectivament, la rehabilitació cognitiva de les persones grans mitjançant realitat virtual immersiva, la representació visual inclusiva i la inserció laboral de persones amb discapacitat psíquica a través de la pastisseria.

Premis Eines 2024. Foto de grup amb guardonats i guardonades i representants institucionals
photo_camera Premis Eines 2024. Foto de grup amb guardonats i guardonades i representants institucionals

Els premis tenen una dotació econòmica de 2.500 euros cadascun. Aquests guardons són atorgats per la UAB, l'ajuntament de Mollet del Vallès, els consells comarcals del Vallès Occidental i del Vallès Oriental i la Diputació de Barcelona, institucions que integren la Càtedra en Emprenedoria i Innovació Social, adscrita al Centre d'Estudis i de Recerca en Emprenedoria i Innovació Social (CREIS).

El premi Eines d'àmbit local ha distingit l'Obrador de pastisseria del Centre Ocupacional del Bosc, un projecte de formació en pastisseria per a persones amb discapacitat psíquica. Aquest obrador, situat a Mollet del Vallès, forma part del Servei Ocupacional d'Inserció del Centre Ocupacional del Bosc i té com a objectiu capacitar als seus participants per desenvolupar tasques pròpies de la pastisseria, així com adquirir hàbits laborals i actituds de responsabilitat.

El projecte s'ha convertit en un espai d'aprenentatge on els usuaris elaboren galetes, magdalenes, pans de pessic i altres productes, que després venen en fires locals i a famílies de la comunitat. L'obrador és reconegut a la comarca pels seus productes artesanals i ecològics, com les seves famoses magdalenes, amb les quals participen a la Fira d'Artesans de Mollet del Vallès. El projecte té com a futur la creació d'un obrador productiu i d'una botiga al mercat municipal, per tal de garantir la inserció laboral dels usuaris i donar continuïtat a aquesta iniciativa formativa.

Pel que fa al premi Eines d'àmbit vallesà, ha estat per a Retícula, un banc d'imatges social i lliure que trenca amb les narratives visuals estereotipades. Impulsat per la Cooperativa de Comunicació Crisàlide, Retícula és un repositori fotogràfic d'accés lliure i gratuït que representa la diversitat en totes les seves formes, amb una mirada feminista, interseccional, antiracista i inclusiva de les persones amb diversitat funcional. El projecte, creat com a resposta a la manca de representativitat en els continguts visuals del sector de l'economia social i solidària, ofereix imatges que reflecteixen la quotidianitat de col·lectius sovint invisibilitzats.

Les seves col·leccions fotogràfiques s'organitzen per temes com ara LGTBIQ+, consum, cultura, mobilitat, feina i dones, i estan disponibles sota llicència Creative Commons. Amb el suport del Servei d'Emprenedoria i Economia Social de l'Ajuntament de Terrassa, Retícula ha aconseguit visibilitzar històries que fins ara no tenien presència en els bancs d'imatges convencionals. La iniciativa es troba en constant creixement gràcies a la col·laboració i participació de la comunitat, que contribueix a ampliar l'arxiu fotogràfic.

El premi Eines d'àmbit català ha estat atorgat a REVIVE, un programa de rehabilitació neuropsicològica mitjançant la intervenció amb realitat virtual immersiva (RVI) per millorar l'estat cognitiu, físic i emocional de la gent gran. La iniciativa, impulsada per Suara, ofereix un entorn terapèutic que combina mindfulness, activitats cognitives i activitat física. Aquesta tecnologia permet als participants simular situacions desafiadores en un entorn segur, fomentant l'autonomia i la qualitat de vida.

Amb la col·laboració del Grup de Recerca Cervell, Cognició i Conducta del Consorci Sanitari de Terrassa i de Broomx, empresa dedicada a la tecnologia immersiva, REVIVE s'ha consolidat com un model d'estimulació innovador i amb validesa científica. El projecte es dirigeix a persones grans amb envelliment normal i amb deteriorament cognitiu lleu amb l'objectiu de millorar la funció cognitiva i la qualitat de vida a través de la realitat virtual immersiva. Durant el 2024, es preveu l'expansió del programa a diverses regions de Catalunya, ampliant l'abast territorial i beneficiant més usuaris i centres de dia.

En l'acte es va presentar l'Anuari d'Emprenedoria, Economia i Innovació Social 2024, així com l'actualització del Visor CREIS 2024 amb novetats sobre l'economia social i solidària a l'Àmbit B-30, àmbits on també a participat en la seva elaboració el Consell Comarcal.

L'acte va comptar amb la participació del president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero; el vicepresident del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Xavier Garcès; l'alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio, la consellera d'Igualtat i Feminisme de la Generalitat, Eva Menor; el rector de la UAB, Javier Lafuente; i l'alcalde de Badia del Vallès, Josep Martínez.

Més a Vallés Oriental