Què passaria si el Vallès Oriental o la comarca d’Osona patissin una DANA?

Pot desbordar-se el riu Congost?

Ciutadans de Granollers i de tota la comarca expressen el seu temor en xarxes socials per un possible desbordament del Rio Congost. Realment avui ens hem trobat amb aquesta pregunta formulada per persones del carrer que estan realment espantats davant aquesta possibilitat. Aquí tenen la nostra anàlisi.
El Rio Congost a su paso por Granollers
photo_camera El Rio Congost a su paso por Granollers

El riu Congost neix de les aigües dels cingles occidentals de la Plana de Vic, al peu de Sant Cugat de Gavadons, en terrenys formats per gresos i margues. El riu es troba a la bretxa que separa el massís del Montseny dels Cingles de Bertí i que talla aquestes dues unitats muntanyoses de nord a sud. La seva acció durant segles ha modelat una gorja important que comença al Gorg Negre, a prop de Centelles, i continua per Aiguafreda i Figaró-Montmany fins que s’obre a la plana del Vallès quan arriba a La Garriga. Després travessa tota la plana del Vallès, passant per Granollers fins a acabar formant el Besòs a la seva confluència amb el Mogent, que li arriba per l’esquerra a l’altura de Montmeló. No té afluents d’importància, però molts d’ells també es troben en gorges, i aquí radica el problema. 

Si es produís una DANA com la que ha assolat València o part d’Albacete, i aquesta esclatés a les proximitats de Granollers, des del Gorg de Centelles fins a la capital del Vallès Oriental, és més que probable que les conseqüències fossin devastadores, ja que arrossegaria troncs, malesa i tota aquella vegetació salvatge que, des de fa ja diversos anys, s’ha deixat créixer a l’interior del llit del riu Congost. El coll d’ampolla que provocaria tal quantitat de vegetació i malesa podria fer que l’aigua superés els murs de contenció actuals, malgrat la seva altura i l’amplada del riu al seu pas per Les Franqueses, Canovelles, Granollers, etc. 

No parlem d’un fet aïllat, ja que el riu Congost ja ha registrat diversos desbordaments significatius. Alguns dels més recordats a la regió van ocórrer en els següents anys:

Rio Congost per La Garriga - Pont de ferro
Rio Congost per La Garriga - Pont de ferro

1982: Una de les pitjors inundacions de la història recent de Catalunya. Durant la segona quinzena d’octubre, pluges torrencials van afectar bona part de la regió, i el riu Congost es va desbordar greument, causant grans destrosses a Granollers i altres localitats del Vallès Oriental. Aquest esdeveniment és un dels més recordats, ja que va afectar nombroses famílies, habitatges i infraestructures.

1962: Va ser un altre any crític per als rius a Catalunya. Al setembre, pluges intenses van provocar el desbordament de diversos rius a la regió, inclòs el Congost. Les inundacions de 1962 van ser especialment destructives al Vallès Occidental i Oriental i van deixar desenes de víctimes i greus danys materials en diversos municipis.

1940: Coneguda com la “riuada del 40”, aquesta va ser una de les inundacions més catastròfiques del segle XX a Catalunya, en la qual diversos rius, inclòs el Congost, es van desbordar a causa de pluges excepcionals. Aquesta riuada va afectar seriosament les infraestructures i les poblacions al llarg dels cursos dels rius i es recorda per la seva magnitud i la devastació que va causar.

Aquests esdeveniments històrics destaquen els riscos d’inundació a la conca del riu Congost, un riu amb cabal irregular que, en episodis de pluges fortes, és propens a desbordar-se a causa de la seva capacitat limitada per gestionar grans fluxos d’aigua en períodes curts.

Més a Vallés Oriental