El Consell Executiu de la Generalitat ha aprovat aquesta mateixa setmana, el projecte de Llei per l’Erradicació de l’Amiant a Catalunya, una llei pionera en l’àmbit estatal i europeu amb l’objectiu de disposar d’un únic marc normatiu que permeti abordar de manera integral i accelerar la retirada d’aquest material nociu per a la salut. Ara, el Govern trametrà el projecte al Parlament per al seu debat i aprovació al llarg de l’any 2025.
Segons el mapa, s’ha detectat fibrociment en gairebé tots els municipis de Catalunya, 945 de 947, sigui a les cobertes o en altres parts dels edificis. La normativa europea indica que s’ha d'eliminar l'amiant de tots els edificis públics el 2028 i del conjunt del territori el 2032.
On hi ha més amiant?
Pel que fa a la quantitat de tones, la ciutat de Barcelona ocupa el primer lloc, amb 17.716,01 tones. Just darrere trobem Terrassa amb 11.285,32 tones, Sabadell amb 10.934,55 tones, Lleida amb 9.317,93 tones i Manresa amb 7.763,54 tones.
Si es pren de referència el nombre de tones per habitant, el primer lloc l’ocupa Foradada amb 7.492 kg/per càpita, Oliola amb 5.618,8 kg/per càpita, Ivorra amb 4.653,5 kg/per càpita, Abella de la Conca amb 4.312,4 kg/per càpita i Sora amb 4.024,9 kg/per càpita.
Les xifres del Vallès Oriental
El Vallès Oriental es una de les zones mitjanes de Catalunya pel que fa a la quantitat d’amiant trobat a les cobertes dels edificis. De fet el municipi amb més edificis afectats es Les Franqueses del Vallès, amb 593 cobertes, mentre que la capital comarcal, Granollers, amb molts més edificis i habitants ocupa el segon lloc amb 560 cobertes amb fibrociment o amiant. En total al Vallès Oriental existeixen 6.813 cobertes afectades amb fibrociment. De fet, a tots els pobles de la comarca se n’ha trobat.
A continuació detallem en la següent imatge la quantitat de cobertes detectades, segons el mapa fet per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, dels edificis amb amiant o fibrociment al Vallès Oriental, per poble:
Detectar l’amiant des de l’aire
L’any 2022, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya va començar a elaborar una cartografia per delimitar les cobertes amb fibrociment. Es van fer servir imatges aèries que posteriorment es van tractar amb intel·ligència artificial sota la supervisió de tècnics experts.
En tractar-se d’una primera versió pot contenir alguna imprecisió, tant pel que fa a cobertes amb fibrociment no detectades (pel fet d’estar cobertes amb pintura o amb vegetació, per exemple), com cobertes detectades que no continguin amiant.