Sobre la base de l'anàlisi del 3r trimestre de 2024 de l'Observatori-Centre d'Estudis del Consell Comarcal

Vallés Oriental: pugen assalariats i autònoms i baixa el nombre d'empreses

L’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal ha elaborat el Butlletí d’estructura productiva amb dades d’assalariats, autònoms i empreses del Vallès Oriental corresponent al  3r trimestre de 2024, a partir de l'estadística d'afiliacions a la Seguretat Social dels comptes de cotització situats a Catalunya.

Mapa_variacio_Llocs_de_treball_3T_2024
photo_camera Mapa_variacio_Llocs_de_treball_3T_2024

El tercer trimestre de l’any s’observa, tant a la comarca com al conjunt català, una millora en dos dels tres components de l’estructura productiva, concretament en l'àmbit d'afiliacions en règim general i les dades de població que treballa en règim d’autònoms.

En canvi, pel que fa a la xifra de centres de cotització o empreses, registra un descens de les dades, a diferència del que es detectava el trimestre passat, quan els  tres components de l’estructura productiva dibuixaven un creixement respecte l’any i trimestre anteriors.

En concret, destaca el fet que respecte al tercer trimestre de 2023, la població assalariada ha augmentat en 3.070 persones (2,44%), i suma un total de 129.130 persones que treballen afiliades a aquest règim.

També creix, tot i que més lleugerament, la població que treballa en règim d’autònoms, que augmenta en 320 persones (un increment per sobre de l’1%) i situa el total de població que treballa en règim d’autònoms a la comarca en 29.725 persones. Cal destacar que en nombres absoluts, el Vallès Oriental amb aquestes 320 afiliacions interanuals més, ocupa el segon lloc de comarques catalanes on aquest trimestre ha crescut més la població que treballa en règim d’autònoms.

El nombre d'empreses o centres de cotització registra un lleuger descens de les dades, en línia al que s'ha registrat al conjunt català, amb un decreixement de 74 empreses menys que fa un any (el 0,6%, molt el línia del conjunt català, on el descens és del 0,8%); de fet, pràcticament totes les comarques metropolitanes registren un descens en aquesta variable. Així el trimestre tanca amb un total de 11.738 empreses o centres de cotització a la comarca.

Respecte al trimestre anterior s’observa que les tres variables analitzades dibuixen un descens, més o menys destacat, especialment en l’àmbit dels centres de cotització, descens que habitualment es registra coincidint amb el període estival.

Per municipis, el creixement interanual dels llocs de treball destaquen Vilanova del Vallès, la Roca del Vallès, les Franqueses del Vallès, Granollers, Gualba, Mollet del Vallès i  Sant Fost de Campsentelles, municipis que es beneficien sobretot del creixement de la població que hi treballa en règim d’assalariats.

Més a Vallés Oriental