Un 40% menys de pisos de lloguer en cinc anys
La inestabilitat jurídica que afecta els propietaris de pisos de lloguer ha provocat un retrocés, en només cinc anys, de més d’un terç del parc d’habitatges disponibles, concretament un 40%. Quan més habitatges es necessiten a Catalunya, és quan menys disponibilitat històrica tenim. I, mentre els catalans no saben on viure, hem estat ocupats amb declaracions d’independència o dissenyant carrils bici.
L’avanç de l’informe de la Cambra de Propietat Urbana analitza l’evolució del mercat de lloguer d’habitatge habitual al tercer trimestre de 2024 a Barcelona i Catalunya. Aquest any ha estat marcat per l’entrada en vigor del control de preus de lloguer en aplicació de la Llei estatal 12/2023, de 24 de maig, pel dret a l’habitatge, a sol·licitud del Govern de la Generalitat, aleshores integrat per ERC i amb el suport del PSC, que va declarar 140 municipis com a àrees de mercat tens. Aquesta mesura ha estat recorreguda pel Consell General de Cambres de Catalunya davant l’Audiència Nacional i el TSJC.
L’avanç de l’informe sobre el mercat de lloguer d’habitatge a Barcelona i Catalunya del tercer trimestre de 2024 destaca els següents paràmetres i resultats:
Contractació:
A Barcelona, el nombre de nous contractes de lloguer d’habitatge va passar de 7.937 al segon trimestre de 2024 a 7.484 al tercer trimestre, cosa que suposa una reducció del -5,73%. En taxa interanual, és a dir, respecte al tercer trimestre de 2023, la variació va ser del -16,23%. Respecte al tercer trimestre de 2019, la variació va ser del -40,6%.
A Catalunya, excloent la ciutat de Barcelona, la variació del nombre de contractes de lloguer signats va ser del -8,23% en taxa intertrimestral, i del -11,64% respecte al tercer trimestre de 2023. En comparació amb el tercer trimestre de 2019, la disminució va ser del -25,82%.
Preus:
A la ciutat de Barcelona, el preu mitjà es va incrementar un 0,14% respecte al segon trimestre de 2024 i es va reduir un -3,24% respecte al tercer trimestre de 2023.
A Catalunya, excloent la ciutat de Barcelona, el preu mitjà va augmentar un 2,67% respecte al segon trimestre de 2024 i un 1,22% respecte al tercer trimestre de 2023.
En definitiva, i a l’espera de les dades necessàries per analitzar tots els factors que envolten el mercat de lloguer a Catalunya i Barcelona, i que es reflectiran a l’informe definitiu de la Cambra de Propietat Urbana, ja podem afirmar que el mercat de lloguer d’habitatge està en clar retrocés, no només per disposar de menys oferta (habitatges), sinó també pel constant increment del preu del lloguer.
Malgrat l’aposta clara per la construcció d’habitatges de lloguer social per part del Govern de Salvador Illa, haurem d’esperar uns quatre anys perquè la joventut catalana pugui disposar d’opcions reals per llogar un habitatge on establir-se. I caldrà veure si, aleshores, aquest nou parc d’habitatges socials disponibles serà capaç d’incidir en el preu de lloguer dels habitatges de lliure disposició. És a dir, aquells que no deixen d’augmentar el seu preu trimestre rere trimestre.