En 2023, els delictes a Espanya es van distribuir de la manera següent:
- Delictes contra la seguretat viària: Van representar el 24,6% dels delictes comesos per adults. Són els més freqüents.
- Lesions: Ocupen el 17,3% del total.
- Furts: Aproximadament el 15% dels delictes.
A més, els delictes relacionats amb la cibercriminalitat i les estafes informàtiques han experimentat un creixement significatiu, amb un augment d'al voltant del 75% respecte a anys anteriors. Aquests últims constitueixen el 14,5% del total dels delictes registrats (INE) i (Ministeri de l'Interior).
Aquesta anàlisi mostra una tendència creixent en la criminalitat digital i una disminució en delictes tradicionals com a furts i robatoris. De fet, les ciberestafas igualen al tradicional furt que tots coneixem en primera persona per haver-lo patit o tenir un conegut que l'ha sofert. De tal mode ens podem fer una idea de la dimensió que han adquirit aquest tipus de delictes.
Amb la finalitat de fer-los partícips de les últimes estafes conegudes, www.catnoticias.es ha recopilat l'última informació sobre les mateixes alhora que adjuntem el tuit de la xarxa “X” corresponent de l'organització informant: Policia, Mossos, Guardia Civil i Seguretat Social. Posem només les més rellevants però, no s'oblidin, informin els seus afins perquè tots som víctimes potencials.
L'estafa de la subvenció per Covid
Des del compte oficial de Twitter de la Tresoreria de la Seguretat Social estan informant d'una modalitat que els suplanta, en aquesta ocasió per trucada telefònica i en comptes de demanar-te diners o dades, t'asseguren que et donaran una ajuda per haver passat el COVID.
Si la Tesorería te llama para darte una ayuda por haber pasado el COVID: DESCONFÍA 🤔
— Información TGSS (@info_TGSS) September 26, 2024
🚫Es #MENTIRA aunque sepan tu nombre, DNI y los últimos dígitos de tu cuenta bancaria
A través del fraude, han conseguido tus datos.
👁️Si recibes un SMS bajo este concepto, ¡bórralo! pic.twitter.com/H1xquA00a6
Amb aquest al·licient criden la teva atenció i t'atreuen, a més el perill està en el fet que, a part de fer-se passar per la Tresoreria, tenen dades personals teves com el teu nom complet o el teu DNI, al mateix temps que tenen part de la teva informació bancària, com els últims dígits del teu compte bancari.
⚠️¿Te llaman por teléfono y te dicen que son la Tesorería y que te van a pagar 380€ por haber estado hospitalizado/a más de 2 días?
— Información TGSS (@info_TGSS) September 26, 2024
😠No te lo creas.
➡️Utilizan datos robados de tu buzón (facturas, etc...) para engañarte. ⬅️ pic.twitter.com/ndf8OVOvfj
En dir tot això, fan que la trama sigui molt real, la qual cosa provoca que les víctimes caiguin en l'estafa fàcilment, i en rebre un SMS amb aquest concepte d'ajuda per Covid, segueixen les indicacions que acaba amb la víctima lliurant la seva informació personal i bancària, amb la qual després pot dur a terme més estafes.
L'estafa del whasatpp d'un amic que necessita un bizum urgent
⚠️ Si un conegut et demana un Bizum urgent per WhatsApp, és una estafa!
— Generalitat de Catalunya (@gencat) September 26, 2024
📲 Els ciberdelinqüents roben un compte de WhatsApp i després demanen diners a tots els seus contactes.
Protegeix-te 👇 https://t.co/PwV46TAw4W https://t.co/Iz5ttBTTt8
L'estafa del canvi de compte de la Seguretat Social
⛔️No, nosotros no te hemos enviado esta carta.
— Información TGSS (@info_TGSS) September 22, 2024
Si la recibes, no hagas caso 🚦
Los malos, quieren robarte tu dinero.
¡Comparte por favor! pic.twitter.com/cDrHeIY10m
L'estafa de la factura d'Endesa
⚠️#AVISO❗️Detectada campaña de distribución de malware mediante correos electrónicos fraudulentos suplantando a @Endesa.#NoPiques, indican que puedes pagar la factura adjunta para que ejecutes un código malicioso e infectes tu dispositivo. Es #phishing👇https://t.co/DnNUODasPO pic.twitter.com/Wf9WYawOhz
— Guardia Civil (@guardiacivil) January 7, 2024
L'estafa de l'ingrés per extorsió en compte en bitcoins
⚠️#AVISO‼️ Detectada campaña de correos electrónicos fraudulentos extorsionando a sus destinatarios con el objetivo de que realicen un pago en un monedero virtual de #bitcoin para no difundir supuestas grabaciones íntimas. #NoPiques, es #sextorsión👇
— Guardia Civil (@guardiacivil) January 18, 2024
🔗https://t.co/qaA2mHgVv7 pic.twitter.com/JpBOQXCFHS
Amb aquests casos ja es poden fer la idea que hem d'estar alerta i no creure'ns res si no ve a través del canal habitual. Al marge que sempre podem cridar a l'organisme directament o a la policia o guàrdia civil indicant-los el cas. No es fiïn dels "regals".