Permetrà recuperar fins a 1 hm³ d'aigua freàtica anual en 2025

Comencen les obres per canalitzar i potabilitzar aigua freàtica a Sabadell

L'Ajuntament de Sabadell i la companyia Aigües Sabadell han donat llum verda a les obres que permetran canalitzar les aigües freàtiques dels pous de l'entorn del riu Ripoll i del Parc Catalunya fins a la futura planta potabilitzadora que s'instal·larà en el dipòsit de Serra d'en Camaró. Els treballs s'emmarquen en el projecte Sabadell Aigua Circular, que permetrà recuperar fins a 1 hm³ d'aigua freàtica anual en 2025. Fins ara les aigües procedents del subsol s'utilitzaven bàsicament per al reg, el llac del Parc Catalunya o directament no s'utilitzaven.

Ayuntamiento de Sabadell
photo_camera Ajuntament de Sabadell

Amb les noves actuacions, es podrà estendre el seu ús i al mateix temps potabilitzar part d'aquestes aigües. Això permetrà a la ciutat guanyar resiliència hídrica, avançar en l'autoproveïment i reduir la dependència en la compra d'aigua potable.  

Els treballs s'iniciaran al carrer Prat de la Riba, en les instal·lacions d'Aigües Sabadell de Serra d'en Camaró i avançaran, d'oest a est, fins a la plaça de Catalunya, travessant per l'avinguda de Rafael Casanova. Les obres implicaran l'ocupació d'un carril per al trànsit rodat a Prat de la Riba, però en tot moment es garantirà el pas de vehicles en el doble sentit.  

En paral·lel, cap a finals d'abril s'executaran els treballs de canalització de les aigües procedents del pou del Parc Catalunya fins a Prat de la Riba, a través de la zona d'estacionament i la vorera de l'avinguda Francesc Maciá. En aquest cas, les obres implicaran una afectació puntual de les places de zona blava de la vorera del Parc Catalunya, des de l'altura de la cascada del llac fins a arribar a la plaça de Catalunya.  

El conjunt d'actuacions relacionades amb la potabilització de les aigües freàtiques suposa una inversió superior a 890.000 euros, dels quals el 56% són finançats per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Les obres tenen una durada prevista d'uns dos mesos, i no implicaran interrupcions en el subministrament d'aigua potable a veïnat i comerços.  

La ciutat incorporarà aquesta infraestructura al sistema de reaprofitament hídric, en el marc d'un projecte que preveu recuperar en total 2 hm³ d'aigua regenerada procedent de la depuradora i freàtica, la qual cosa equival a un 20% de l'aigua que es consumeix a la ciutat en un any. El conjunt d'actuacions equival a una inversió global superior a 2 milions d'euros.  

Les altres obres en marxa se centren en portar l'aigua regenerada des de la depuradora de Riu Sec fins al barri de Ca Gambús, connectant les xarxes sud i nord. L'actuació, en marxa des de juliol de 2023, suposa una inversió de 1,2 milions d'euros i compta amb una subvenció d'1 milió d'euros de la ACA.  

A més, consistori i companyia d'aigües treballen per a projectar creixements futurs de la xarxa d'aigua regenerada en punts estratègics de la ciutat, en el marc del projecte de col·laboració públic-privada Biotop. A mitjà termini, el consum estimat d'aigua regenerada a Sabadell serà de 200.000 m³/any.  

L'objectiu és arribar amb la xarxa de regenerada al màxim de parcs i els principals polígons. També es podrien utilitzar aquestes aigües regenerades per a les cisternes dels lavabos d'edificis de nou planejament.

Més a Barcelona