Amb la incògnita de si perdran efectivitat en el seu treball

Els treballadors de l'Hospital Clínic aprendran català gratis en horari laboral

Segons informacions publicades avui pels mitjans de comunicació barcelonins, l'Hospital Clínic de Barcelona ha posat en marxa una nova política que exigeix als seus empleats aprendre català durant la seva jornada laboral, una mesura que respon a una recomanació del Defensor del Poble. La iniciativa té com a objectiu millorar l'atenció sanitària en la llengua cooficial de Catalunya, garantint que els pacients puguin comunicar-se en el seu idioma preferit, especialment en un context en el qual l'ús del català és vist com un dret essencial.

undefined
photo_camera Interior Hospital Clinic Barcelona

L'Hospital ha implementat cursos de formació lingüística, dissenyats perquè el personal adquireixi les competències necessàries en català. Aquests cursos s'oferiran durant les hores de treball, permetent que els empleats puguin aprendre sense afectar les seves responsabilitats laborals. La direcció de l'hospital està considerant a més la possibilitat de fer obligatori el coneixement del català per a uns certs llocs, la qual cosa ha generat un debat intern. En qualsevol cas no s'ha especificat quin pot ser l'impacte que pugui tenir en pacients l'ocupació lectiva per aprenentatge del català en lloc de tractar a malalts.

Recordem que el Clínic de Barcelona va implantar el català a l'hospital entre metges i pacients. Així es desprèn del document ‘Política Lingüística’, aprovat pel centre hospitalari el febrer passat. El document, que marca la política a seguir dins del complex hospitalari públic i que va ser aprovat per la Comissió Permanent en la sessió del 28 de febrer de 2024, justifica aquesta mesura sota l'argument d'assegurar «el dret dels ciutadans a ser atesos en qualsevol de les dues llengües oficials (català i castellà), si així ho sol·liciten».

No obstant això, indica que «el català ha de ser la llengua habitual per a la comunicació amb tercers establerts en territori de parla catalana i per a la celebració d'actes públics o institucionals del HCB». Així les coses, el text del Clínic anima als treballadors del centre barceloní a «fomentar la participació activa» dels professionals del HCB en benefici d'una «cultura de la comunicació i del respecte per la diversitat lingüística com a valuós patrimoni per a les persones».

A Barcelona parlen català només el 45% dels metges

Precisament, en els centres hospitalaris de Barcelona, l'ús de la llengua catalana durant l'acte mèdic és menys freqüent que en la resta de províncies catalanes (a pesar que tots els professionals que treballen amb plaça estable per a la sanitat pública i concertada a Catalunya han d'acreditar un nivell C1 de català).

D'aquesta manera, mentre que a Girona es registra el màxim ús del català en consulta (70% dels metges l'empren habitualment), a Barcelona, descendeix al 45,6%. A Lleida, el percentatge és del 64,7% i a Tarragona, del 60,5%. Així ho mostra un estudi elaborat pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), a través d'una enquesta realitzada a més de 1.300 professionals d'algun dels quatre col·legis catalans, que estableix que el 52% dels facultatius no empra el català de manera habitual per a comunicar-se amb els pacients en consulta.

Més a Barcelona