El portaveu del Partit Popular a la Comissió de Control a la CCMA, Hugo Manchón, ha posat el focus en un nou escàndol entorn a la gestió dels mitjans públics catalans, denunciant al Parlament els sous desorbitats, opacitat en els processos de selecció, pràctiques clientelars i un ús partidista de la televisió pública que, lluny d’impulsar el sector audiovisual català, l’està llastrant.
“Lo dels mitjans públics catalans ja no és una anomalia: és un escàndol institucionalitzat”, ha afirmat Manchón, citant l’últim informe de la Sindicatura de Comptes, que revela que alguns directius de TV3 van arribar a cobrar entre el 88% i el 120% de la retribució per objectius comercials, quan la llei marca un màxim del 25%. A més, mentre les retribucions de la resta del personal amb prou feines van créixer un 5% el 2022, els sous de l’alta direcció es van disparar un 30%. “Aquest és l’exemple de gestió pública que prediquen?”, ha preguntat amb ironia el portaveu del PP.
L’informe també alerta de deficiències en les bases de les convocatòries per seleccionar els directors de TV3 i Catalunya Ràdio. “Traduït: col·locacions a dit. Promocions internes sense garanties. Més del mateix”, ha sentenciat Manchón. Per al diputat popular, tot respon a un model: “Un sistema que converteix la televisió pública catalana no només en un altaveu del nacionalisme, sinó en un forat ruïnós al servei del clientelisme, sostingut amb els diners de tothom”.
Però la crítica no es va aturar aquí. El PP ha acusat TV3 de ser “el fre de la indústria audiovisual catalana”, citant la presidenta de l’Associació de Productors Audiovisuals de Catalunya, que recentment va denunciar al Parlament les condicions precàries en què treballen les productores locals amb la televisió pública catalana. “No li sembla greu el que es diu? No considera que fan inviables les produccions?”, va interpel·lar directament Manchón al director de TV3, Sigfrid Gras.
En aquest sentit, el grup parlamentari popular ha anunciat la sol·licitud de compareixença d’aquesta associació a la Comissió de Control a la CCMA, per aclarir la situació i escoltar de primera mà les denúncies del sector.
Un altre dels punts crítics va ser el recent toc d’atenció del CAC a TV3 pel tractament informatiu durant el passat Sant Jordi, en què el 22% dels autors promocionats en pantalla mantenien vincles amb la pròpia Corporació. “Això què és? Una televisió pública o un aparador per a l’autobombo dels seus?”, va qüestionar Manchón.
Finalment, el diputat popular Alberto Villagrasa ha preguntat al director de TV3 sobre la cobertura donada al cas d’ocupació il·legal protagonitzat per l’imam de Salt, criticant la narrativa centrada en la “manca d’habitatge” entre la població migrant quan, en realitat, es tractava d’un delicte i d’agressions als Mossos d’Esquadra.