Catalunya ha avançat més quan ha confiat en ella mateixa. Quan hem enfortit la fraternitat que uneix persones i territoris és quan hem progressat més i a favor de tothom.
— Salvador Illa Roca (@salvadorilla) December 26, 2024
El 2025, Catalunya ha d’estar al costat de l’esperança. pic.twitter.com/0zsFblOTze
De tothom és coneguda la forta fe cristiana que atresora qui va ser ministre de Sanitat en el Govern de Pedro Sánchez. Avui ha transmès un discurs “embotellat” (o gravat) més semblant al que es faria des d’un púlpit eclesiàstic i molt diferent del que ens tenien acostumats els seus predecessors en el càrrec com a presidents de la Generalitat, amb lluites i reivindicacions contínues, que enfrontaven catalans contra catalans i espanyols contra espanyols, cosa que, òbviament, és molt d’agrair.
Salvador Illa avui ha volgut quedar bé amb tothom i no obrir cap ferida ni dir una paraula més alta que l’altra per deixar clar quin era el missatge a transmetre: PAU i FRATERNITAT, dos dels valors humans universals. No ha utilitzat els quatre minuts de prime time de les teles i els mitjans de comunicació catalans per fer política ni buscar vots, sinó per desitjar un bon any als seus conciutadans fent el menor mal polític possible.
A la primera part del discurs, i després de recordar tots els servidors públics o privats que estan treballant durant aquestes dates tan especials per donar servei a tots els catalans, des de la policia, sanitaris o bombers fins a les cuineres o cambrers, ha fet especial èmfasi en el patiment a causa de les guerres que assolen el món. Així mateix, ha incidit que “Ens hem de mantenir ferms en la defensa de la pau i del diàleg.”
Continuant amb l’eix vertebrador del seu discurs sobre la PAU, Illa va manifestar: “Ben a prop tenim molta gent que no pot gaudir d’aquesta pau,” referint-se als ciutadans valencians afectats pel desastre que va provocar la Dana. “Vull enviar una càlida abraçada als ciutadans i ciutadanes valencians que tant estan lluitant per recuperar la normalitat després de la tragèdia viscuda per la Dana. Catalunya estarà amb vosaltres. Catalunya estarà amb València fins al final.”
En referència a la FRATERNITAT, va recordar que “Aquests dies hi ha moltes persones que senten una punxada de soledat no desitjada o que viuen un mal moment per diferents motius. Fem que entre totes i tots sentin el nostre suport i la nostra ajuda.” I va recordar: “Cal que tinguem especial atenció a la fraternitat aquests dies i durant tot l’any. A vegades potser se’ns oblida, però la fraternitat és el fonament de qualsevol societat, país o democràcia.”
Va destacar que la fraternitat no hauria de ser només “entre familiars, entre veïns, entre territoris,” sinó que hauria d’estar “en el nostre dia a dia.” Va ressaltar, en la part més política del seu discurs, que “Per això és important que reforcem allò que compartim. Per això és important que visquem la nostra diversitat com una riquesa.”L’epíleg del seu discurs nadalenc va estar carregat de missatge polític, encara que sense donar noms dels qui es referia exactament, potser per no ferir sensibilitats en un moment delicat de negociacions. Illa va indicar amb rotunditat: “Sóc molt conscient de les dificultats a les quals ens enfrontem, però no ens hem de deixar arrossegar ni pels discursos que pretenen dividir-nos, ni pels discursos carregats d’odi o pessimisme, perquè la història ens demostra que Catalunya ha avançat més quan ha confiat en si mateixa. L’any 2025, Catalunya ha d’estar al costat de l’esperança, perquè quan hem compartit esperances, esforços i optimisme hem progressat.”