GENER
Espanya: Augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI): El 12 de gener, el Ministeri de Treball i els sindicats van acordar incrementar l'SMI en un 5%, elevant-lo a 1.134 euros en 14 pagues. Aquesta decisió es va prendre sense el suport de la patronal.
Món: Terratrèmol al Japó: L’1 de gener, un potent terratrèmol de magnitud 7.5 va sacsejar el Japó, causant més de 150 víctimes mortals i danys materials estimats en més de 17 milions de dòlars. Aquest sisme va ser seguit de diverses rèpliques que van afectar significativament el país.
FEBRER
Espanya: Eleccions autonòmiques a Galícia: El 18 de febrer es van celebrar les eleccions al Parlament de Galícia, on el Partit Popular va obtenir la seva cinquena majoria absoluta consecutiva, consolidant el seu lideratge a la regió.
Món: Defunció de Carl Weathers: El 2 de febrer, l’actor nord-americà Carl Weathers, conegut pel seu paper d’Apollo Creed a la saga de pel·lícules Rocky, va morir als 76 anys, deixant un llegat significatiu a la indústria cinematogràfica.
MARÇ
Espanya: Aprovació de la Llei d’Amnistia: El 14 de març, el Congrés dels Diputats va aprovar la controvertida Llei d’Amnistia, que posteriorment va ser enviada al Senat per a la seva tramitació.
Món: Conflicte a l’Orient Mitjà: Al març del 2024, el conflicte a l’Orient Mitjà es va intensificar significativament, amb enfrontaments que van afectar diverses regions i van generar preocupació a nivell internacional que encara continua.
ABRIL
Espanya: Eleccions autonòmiques al País Basc: El 21 d’abril es van celebrar les eleccions al Parlament Basc. El Partit Nacionalista Basc (PNB) va obtenir una ajustada victòria, que li va permetre reeditar el Govern de coalició amb els socialistes.
Món: Legalització del cànnabis a Alemanya: A l’abril, Alemanya va legalitzar el consum de cànnabis, fet que va portar a celebracions públiques, incloent-hi una gran fumada a la Porta de Brandenburg a Berlín.
MAIG
Espanya: Aprovació de la Llei d’Amnistia per als separatistes catalans: El 30 de maig, el Congrés dels Diputats va aprovar, amb 177 vots a favor i 172 en contra, una llei que concedeix amnistia als separatistes catalans implicats en el referèndum d’independència de Catalunya del 2017 i la posterior declaració d’independència.
Món: Reconeixement de l’Estat Palestí per part d’Espanya: El 28 de maig, el govern espanyol va reconèixer oficialment l’Estat de Palestina, unint-se a altres països europeus en aquest reconeixement i fent una crida a una solució de dos estats en el conflicte israelo-palestí.
JUNY
Espanya: Eleccions al Parlament Europeu: El 9 de juny, Espanya va participar en les eleccions europees, on el Partit Popular (PP) va obtenir la majoria dels vots, consolidant la seva posició al Parlament Europeu, significat una nova derrota del PSOE de Pedro Sánchez.
Món: 80è Aniversari del Desembarcament de Normandia (Dia D): El 6 de juny es van realitzar actes a França i al Regne Unit. Hi van participar veterans, polítics i membres de la reialesa per honrar els soldats de la Segona Guerra Mundial.
JULIOL
Espanya: Èxits Esportius en Futbol i Tennis: El 14 de juliol, Espanya va celebrar dues importants victòries esportives. En futbol, la selecció nacional va guanyar el seu quart títol de l'Eurocopa en vèncer a Anglaterra 2-1 en la final. Aquest mateix dia, en tennis, Carlos Alcaraz va conquistar el seu segon títol de Wimbledon en derrotar a Novak Djokovic amb parcials de 6-2, 6-2 i 7-6(7-4).
Món: JJOO Paris 2024. París acull els Jocs Olímpics del 2024, que disputaran 10.500 atletes de tot el món. És la tercera ocasió en què París va acollir les Olimpíades, tal com va fer en 1900 i 1924. París 2024 han estat els primers Jocs Olímpics de la història a aconseguir la paritat numèrica de gènere en el terreny de joc, amb la mateixa quantitat d'atletes femenines i masculins participant en l'esdeveniment esportiu més gran del món. Com a nota curiosa, aquests jocs recullen el “break dansi” com a modalitat olímpica.
AGOST
Espanya: Retorn de Carles Puigdemont a Espanya: El 8 d'agost, dia de la investidura de Salvador Illa com a President de la Generalitat, l'expresident Carles Puigdemont i figura clau en el moviment independentista català, va tornar a Espanya després de gairebé set anys d'exili a Bèlgica. Va arribar a Barcelona, però va abandonar el país poc després protagonitzant una nova fugida en el seu intent de menysprear al president electe i restar-li protagonisme.
Món: Accident aeri al Brasil: El 9 d'agost, el vol 2283 de Voepass Linhas Aèries va sofrir un accident en Vinhedo, São Paulo, el Brasil, resultant en la tràgica pèrdua dels 62 ocupants a bord. En terra, només un habitatge va resultar danyada, sense que es reportessin ferits addicionals.
SETEMBRE
Espanya: Nomenament Històric en el Poder Judicial: El 3 de setembre, la sabadellenca Isabel Perelló va ser elegida presidenta del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, convertint-se en la primera dona a ocupar aquests càrrecs a Espanya.
Món: Fenòmens Climàtics Extrems: Setembre de 2024 es va caracteritzar per temperatures anormalment altes i precipitacions extremes en diverses regions del món. La tempesta Boris va afectar Europa Central, l'huracà Helena va impactar el sud-est dels Estats Units, i els supertifones Yagi i Bebinca van causar estralls en països del sud-est asiàtic com Vietnam, Laos, Tailàndia i Birmània.
OCTUBRE
Espanya: Dimissió d'Íñigo Errejón: El 24 d'octubre, Íñigo Errejón, portaveu de Sumar en el Congrés dels Diputats i fundador de Podemos, va anunciar la seva retirada de la política després de ser denunciat per l'actriu Elisa Mouliaá per comportaments masclistes i assetjament sexual.
Inundacions a la Comunitat Valenciana: El 30 d'octubre, pluges torrencials van provocar inundacions a la Comunitat Valenciana, Andalusia i Castella-la Manxa, resultant en almenys 223 morts i 3 desapareguts fins a la data. Significant-se com la pitjor catàstrofe registrada en els últims anys a Espanya.
Món: Conflictes a Orient Mitjà: A l'octubre de 2024, es van intensificar els conflictes a Orient Mitjà, amb enfrontaments que van afectar diverses regions i van generar preocupació a nivell internacional que encara no han cessat.
NOVEMBRE
d'octubre en les quals la Comunitat Valenciana va sofrir pèrdues de més de 220 vides i devastació i asolación als pobles de la Ribera Sud valenciana, és motiu de controvèrsia política entre el Govern de València i el Govern d'Espanya per a buscar qui és el major culpable del desastre dels dos (PSOE o PP). D'aquesta forma, els partits polítics intenten desviar l'atenció davant la seva falta de decisió i inacció.
Món: Reelecció de Donald Trump als Estats Units: El 5 de novembre, Donald Trump va guanyar les eleccions presidencials dels Estats Units, obtenint una victòria significativa sobre la candidata demòcrata Kamala Harris. Aquest triomf marca el seu retorn a la Casa Blanca per a un segon mandat.
DICEMBRE
Espanya: Rècord d'Entrades Irregulars de Migrants: Fins al 26 de desembre, Espanya va registrar 62.054 entrades irregulars de migrants, acostant-se al rècord històric de 64.298 establert en 2018. Malgrat aquest increment, les autoritats destaquen que les previsions inicials eren més pessimistes. La ruta cap a Canàries ha estat particularment activa, amb l'arribada de 45.328 persones.
Món: Mor Jimmy Carter. El trenta-novè president dels Estats Units, Jimmy Carter, ha mort als 100 anys d'edat en Plains, el llogaret de tot just 600 habitants en la qual va néixer i va créixer a Geòrgia. Carter, que va exercir la presidència de 1977 a 1981, esperava la mort des de feia temps. Carter deixa un llegat complex. Els seus quatre anys a la Casa Blanca van ser l'escenari en el qual es van desenvolupar moltes de les crisis que encara avui continuen vives en el món. Amb ell, els Estats Units va començar a donar armes a les guerrilles anticomunistes afganeses al juliol de 1979, cinc mesos abans que la Unió Soviètica envaís aquest país, en el que s'ha considerat com l'inici del procés històric que va generar els atemptats del 11-S, la posterior intervenció estatunidenca i, finalment, el retorn dels talibans, que segueixen en el poder.