INCUNA (Indústria, Cultura, Naturalesa) neix l'any 1999 com a associació per a l'estudi de l'arqueologia industrial i el patrimoni cultural i natural, té com a patronímic el de «Màxim Forts Acevedo» en memòria de tan insigne prócer asturià relacionat amb la mineria i geologia especialment. INCUNA és una entitat declarada d'utilitat pública, en resolució del Ministeri de l'Interior del Govern d'Espanya des de setembre de l'any 2011.
Formada a Astúries per investigadors, estudiosos, tècnics, professionals, estudiants i ciutadans de diferents disciplines acadèmiques o antics treballadors i aficionats vinculats al camp del patrimoni de la industrialització; avui dia estan vinculats a INCUNA persones i Institucions procedents de diversos països del món.
El certamen, organitzat per INCUNA, en el marc de les seves XXVI Jornades Internacionals sobre Patrimoni Industrial “Dinàmiques patrimonials en territoris postindustrials”, compta amb una dotació de 600 €, a més de la seva publicació impresa i en línia en la col·lecció “Màquines i Paraules”, així com en la revista Àbac, totes dues editades per Cicees. La convocatòria d'enguany ha comptat amb una àmplia participació d'obres presentades des de sis països diferents.
El jurat, conformat per Mª Concepción Marín Estrada (bibliotecària), José Parejo Mota (escriptor) i Monserrat Cuervo García (poetessa), ho ha triat de manera unànime pel seu “valor literari i imaginació”, assenyalant a més que és un text “que fa reflexionar de manera crítica la realitat del patrimoni industrial i la seva memòria emocional”.
Ramon Font Terrades, és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i Diplomat en Dret Internacional Públic per la Universitat d'Estrasburg. Ha exercit com a advocat durant més de 40 anys, període en el qual ha compaginat l'exercici de la professió jurídica amb les tasques d'escriptor, editor, i col·laborador habitual de diversos mitjans de comunicació.
En el seu vessant literari Ramon Font ha escrit nombroses novel·les en castellà i català, i és autor de múltiples relats curts que han merescut diversos premis i distincions. També a estat fundador, coordinador i conductor de «ELS DEBATS DEL CASINO«, on intervenen, com a ponents, personalitats de rellevància internacional.
Així mateix, el Jurat va procedir a significar el seu interès pels següents relats seleccionats: “El batec de les mines” presentat també per Ramón Font Terrades; “Santuari” de Vicente Borrás Aznar; “La màquina dels records” i “El batec de l'acer” de Angelo Lusuardi; i d“Xuacu el de la Conca” de Carmen Echegaray Pérez.