El Govern estatal, com sempre, llença pilotes fora i ara reclama explicacions a les companyies privades i així s'escapoleix d'assumir les pròpies responsabilitats.
Però sí que és de la seva responsabilitat part del que ha passat. Resulta que amb els compromisos de transformació energètica del país, el Govern ha posat la seva fe en les energies renovables i té un pla de eliminació de les nuclears (2027-2035). Fins aquí poc a dir però resulta que un informe europeu d'experts avisa que el tancament de les centrals nuclears augmenta el risc de talls energètics com el viscut. I això és degut a que les energies renovables (excepte la hidràulica) no es regulen fàcilment ni tampoc es poden emmagatzemar. Per tant, ara per ara les energies renovables no són controlables ni gestionables. Calen inversions milionàries en investigació i tecnologia per aconseguir-ho i fer de les renovables les energies de confiança i de futur. Ho farà el Govern?
És cert que durant l'apagada no hi ha hagut greus incidents gràcies a la bona actitud (i paciència) de la ciutadania i de l'aplicació dels escrupolosos protocols d'actuació davant les crisis de centres de salut, emergències, centrals nuclears... Però no oblidem mai que han mort almenys quatre persones (a dia d'avui i que coneguem) per culpa de l'apagada. Pensem també en els trastorns ocasionats a les persones atrapades en ascensors, metro, trens (només en aquest transport van quedar atrapades més de 35.000 persones), aeroports, etc. Ni tampoc deixem de banda les conseqüències de pèrdues econòmiques que ha suposat l'apagada a particulars, empreses i comerços.
Espero que algú se'n faci responsable més aviat que tard i dimiteixi algú (algun ministre per exemple).
Veurem, o millor escoltarem, les explicacions que ens vulguin donar sobre les causes de l'apagada. Siguin reals o no, el que sí que val la pena exigir és que mai més es repeteixi i que l'administració en prengui nota i posin en marxa les mesures suficients i adequades per evitar noves sorpreses.