Comença el compte enrere de dos mesos per a investir a un president de la Generalitat. Si abans del 26 d'agost no ha passat, la cambra es dissoldrà automàticament i hi haurà eleccions de nou a la tardor . En concret, el 13 d'octubre.
El termini va quedar oficialment iniciat en un ple equivalent a una investidura fallida. El president Josep Rull li ha arrencat comunicant que, de moment,no hi ha candidat , com va constatar en la ronda de consultes amb els grups parlamentaris, la setmana passada.
Els dos candidats que s'han posicionat, Salvador Illa, del PSC, i Carles Puigdemont, de Junts, li van demanar més temps per a negociar i tractar de sumar els suports que necessiten --i que de moment no tenen-- per a ser investits president de la Generalitat.
"Si cap dels candidats es presenta, no puc forçar a ningú", ha insistit aquest matí el president Rull, en una entrevista en TV3.
Números i calendari
Per a evitar la repetició electoral, o Illa hauria d'aconseguir el suport d'ERC i els Comuns; o Puigdemont, el dels republicans i una abstenció altament improbable del PSC. Així ho van determinar les urnes després de les eleccions del 12 de maig i així es va constatar en les intervencions dels grups.
Salvador Illa ha defensat que "un pacte progressista és l'única opció política i aritmèticament viable",. "O pacte progressista o repetició electoral", va afegir. Un pacte que vol que sigui "sòlid i ambiciós", amb ERC i els Comuns.
Una opció que ha defensat des dels Comuns Jéssica Albiach. "Els números no menteixen", ha dit, "malgrat que a alguns no els agradi la realitat". Albiach va fer una crida als grups a posar-se d'acord per a "estar a l'altura de la ciutadania".
Des d'Esquerra, Josep Maria Jové , ha tornat a carregar contra socialistes i Junts, als quals ha acusat de falta de "valentia i coratge" per no presentar als seus candidats a una investidura. "És no prendre's el país de debò", ha dit. I ha advertit: "Farem valer als nostres 20 diputats i diputades i serem molt exigents ", recordant les seves condicions: dret a l'autodeterminació, finançament singular i el "reconeixement de la realitat nacional de Catalunya".
El 'pressing' Junts no funciona, ni a Madrid ni aquí", va respondre Albert Batet , de Junts, reivindicant la "legitimitat" de fer president a Puigdemont. "El senyor Pedro Sánchez no va guanyar les eleccions i és president, entre altres , gràcies als vots de Junts per Catalunya", ha dit dirigint-se al PSC.
La primera a intervenir ha estat la portaveu del partit d'extrema dreta Aliança Catalana, Sílvia Orriols, qui ha afirmat que no investigaran a ningú "si no es redacta Constitució catalana".
Durant la seva intervenció, alguns diputats han mostrat una imatge de ses Roges donis Molinar , un grup de cinc dones afusellades per una guerrilla falangista en la Guerra Civil espanyola, en el cementiri de Manacor.
Entre elles, Aurora Picornell, després que, la setmana passada, el president del Parlament balear, Gabriel Le Senne, del partit d'extrema dreta Vox va estripar una fotografia seva que la vicepresidenta socialista de la taula estava mostrant.
Dos mesos per a negociar
Amb l'horitzó del 26 d'agost, la taula ha decidit habilitar tot el mes d'agost . És a dir, es podrà convocar un ple qualsevol dia de l'estiu, sempre que es realitzi amb una antelació de 48 hores. "No hi haurà vacances", va afirmar Rull. I, de fet, era el comentari més repetit en els passadissos.
Per a ser investit, el candidat hauria d'obtenir el suport de la majoria absoluta de la cambra, és a dir, 68 vots. Si no ho aconsegueix cap, hi hauria una segona votació l'endemà passat, en la qual tindria suficient amb el suport de la majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra.
Si la investidura no prosperés, el president podria tornar a realitzar consultes per a proposar de nou un candidat , que podria ser el mateix o un altre. Tot això amb una data límit: el 26 d'agost. "No hi haurà vacances", va afirmar Rull. I, de fet, era el comentari més repetit en els passadissos.