Barcelona ha perdut el 75% dels habitatges de lloguer permanente en 5 anys

L'aplicació de la Llei d'Habitatge enfonsa el mercat de lloguer a Catalunya

En els últims 5 anys la ciutat de Barcelona ha perdut un 75% dels habitatges de lloguer permanent. En línies generals, segons un informe de l'empresa Idealista, en tota Espanya l'oferta de lloguer de llarga durada ha caigut un 33%, a diferència de l'oferta de lloguers de temporada, que han augmentat en el mateix període de 5 anys un 232%, en tota Espanya i un 244% a Catalunya. Només a Barcelona aquest tipus de lloguers han augmentat un 46%.

Barcelona
photo_camera Barcelona

Aixó significa que han desaparegut 3 de cada 4 habitatges ofertats des del 2019. Com opina Francisco Iñareta, portaveu d'idealista, “malgrat el miratge que pot haver suposat en uns certs mercats la volta al mercat d'alguns habitatges després del canvi de la durada dels contractes aprovat al març de 2019, l'oferta disponible en el mercat continua caient, mostra que totes les mesures aprovades en aquest lustre sol han aconseguit reduir al mínim l'oferta d'habitatges en lloguer permanent”.

Recordem que març de 2024 el BOE va publicar l'índex de preus el lloguer, que donava via lliure per abaixar les rendes en 140 municipis catalans. Aquest índex, una de les mesures estrella del govern Sánchez, recollit en la Llei d'habitatge, tenia com a objectiu impulsar una baixada dràstica dels lloguers en les zones tensionadas i havia de facilitar l'accés a l'habitatge en renda i acabar amb moviments especulatius per part dels grans tenidors d'habitatge.

Segons les dades aportades pel Govern de la Generalitat, sobre l'evolució del preu del lloguer a Catalunya, en aquells municipis on s'ha aplicat el topall dels preus, entre ells Barcelona, hi ha hagut un descens d'un 5,2% entre abril i juny de 2024. El descens és similar a la mitjana dels 140 municipis catalans on s'ha aplicat aquesta mesura, en els quals la caiguda és d'un 5%. Aquests retrocessos corregeixen també les pujades interanuals, que han estat d'un 0,7% a Barcelona i d'un 0,1% en la resta de municipis.

L'èxit que afirma la Generalitat cal entrecomillarlo. Per què? Malgrat aquest descens del 5,2%, el preu mitjà d'un lloguer a Barcelona es manté en 1.131,75 euros al mes. Només algunes zones han pogut reduir aquests preus, però no ha estat una constant en tota Barcelona. Tampoc ho és el 5% dels 140 municipis que han aplicat la mesura, perquè es continua mantenint una mitjana de 865,56 euros. I aquelles zones que no han aplicat la llei i que no es consideren zones tensionadas, el preu mitjà d'un lloguer és de 603,83 euros.

La caiguda del 5,2% suposa que en algunes zones el lloguer està en 822,97 euros. No obstant això, la mitjana supera els mil euros mensuals. Relacionat amb la caiguda del lloguer permanent, des de gener a juny s'han signat 63.816 contractes en els municipis tensionats, que significa un 10,7% menys si ho comparem amb 2023. En aquest últim trimestre s'han signat 4.770 contractes menys que en el mateix trimestre de 2023, tenint en compte que els municipis tensionats són els més poblats de Catalunya.

En definitiva, la posada en marxa de la Llei d'habitatge i la seva aplicació ha afectat aquest sector i ha fet disminuir l'oferta. Perquè aquesta oferta ara es desvia cap a la venda o als lloguers turístics, de temporada o de habitacions. Recordem que la regulació del lloguer de temporada i d'habitacions, presentada pel govern de Pere Aragonés, la va tombar el Parlament de Catalunya, amb els vots contraris de Junts i l'abstenció del PSC.

Més a Cataluña