Només 3.000 torres elèctriques estan protegides de les 950.000 que hi ha a Catalunya

Més de 70 cigonyes mortes per electrocució a les comarques gironines

L’Associació de Naturalistes de Girona denuncia que l’incompliment de les lleis provoca morts i posa en perill a les aus migratòries al seu pas per les comarques gironines.

undefined

En concret senyalen que aquesta segona quinzena d’agost, varis grups de centenars de cigonyes blanques (Ciconia ciconia), unes aus protegides per Directives europees i nacionals, van arribar a la ciutat de Girona i altres indrets de les comarques gironines com la Garrotxa, l’Alt Empordà i la Selva per fer una aturada en el seu llarg viatge migratori cap a l'Àfrica (on troben suficient aliment per passar l'hivern). Els llocs que trien per fer el descans són punts elevats, sovint propers a zones urbanes, com ara teulades, campanars o grues, però també les torres de les línies elèctriques.

Quan en el disseny d'aquestes torres no s'ha tingut en compte aquesta realitat, el resultat és l'electrocució de molts ocells, com ara les cigonyes blanques o grans rapinyaires, com per exemple els ducs al Baix Empordà. El motiu és que en aturar-se, amb la seva enorme envergadura alar (superior al metre), poden tocar simultàniament la torre i un cable, rebent una descàrrega elèctrica mortal. El comportament gregari de les cigonyes blanques en aquests llargs periples migratoris fa que s'aturin diversos exemplars en una mateixa torre i que la resta es posin a les torres més properes. El que acaba comportant una reacció en cadena de devastadores conseqüències.

37 exemplars de cigonya blanca morts

Gràcies a la col·laboració ciutadana, des dels col·lectius ambientals calculen que entre dissabte 17 i dimecres 21 d’agost es van aturar, com a mínim, uns 300 exemplars al llarg de tot el nucli urbà de Girona, i centeners més a les comarques adjacents. En total varen detectar 37 exemplars de cigonya blanca morts enrampats sota de torres elèctriques al Gironès, entre la zona de Domeny (Girona) i Sant Gregori, 24 a la Vall d’en Bas (Garrotxa), 4 a Llers i Riumors (Alt Empordà) i 11 a Arbúcies i Bonmatí (La Selva).

Membres de les entitats ambientals han notificat aquestes electrocucions evitables al Cos d'Agents Rurals, el qual els hi permetrà aixecar acta i tramitar la denúncia pertinent perquè l'empresa de subministrament elèctric responsable de les torres prengui mesures per corregir i protegir aquestes instal·lacions.  

Només 3.000 torres elèctriques protegides de 950.000 a Catalunya

Malauradament, i com ja porten denunciant les associacions naturalistes des del 2021, fa molts anys que aquests episodis de mortalitat es repeteixen, i afecten a moltes espècies d'aus i ratpenats (moltes d'elles amenaçades o en perill d'extinció). Cal posar l'accent en què aquesta mortaldat es produeix en un context de pèrdua de diversitat galopant a nivell planetari, però també local. Segons les dades l'Observatori de la Biodiversitat, a Catalunya s'ha perdut de mitjana en les últimes dues dècades el 25% de la seva fauna.  

I tot això passa sense que les empreses propietàries d'aquestes instal·lacions elèctriques adoptin les mesures necessàries per evitar aquestes electrocucions. Segons dades de la Generalitat, a Catalunya s'han registrat electrocucions d'ocells en 7.000 punts, però només existeixen 3.000 torres elèctriques protegides de les 950.000 que hi ha. Fet encara més alarmant quan una normativa estatal obliga a les companyies elèctriques, des del 2008, a protegir els suports de les línies per evitar l'electrocució d'ocells.

 

Més a Cataluña